Hamilton neemt voorschot op titel na uitvallen Rosberg

Lewis Hamilton wint de Russische Grand Prix na een vroegtijdige uitvalbeurt van Rosberg, maar op de constructeurstitel moeten ze nog even wachten bij Mercedes. Max Verstappen wordt na een moeilijke race elfde.

Net zoals een jaar eerder schuiven Hamilton en Rosberg naast elkaar richting de eerste bocht. Rosberg houdt dit keer met succes de binnenkant en sluit de eerste ronde in leidende positie af. Aan het einde daarvan stuit hij op de safety car van Bernd MaylĂ€nder. Hij is naar buiten geroepen om de beschadigde bolides van Marcus Ericsson en Nico HĂŒlkenberg veilig te verwijderen van de baan. De Duitser is gespind in de eerste bocht, waarna de Zweed hem niet kon ontwijken. Hetzelfde moet worden gezegd van Max Verstappen, maar de Nederlander kan ondanks een lekke linkerachterband verder.

Valtteri Bottas wint bij de herstart zijn derde plaats terug die hij was verloren aan Kimi RÀikkönen. Hij sluit daardoor aan achter Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Enkele ronden later hoeft hij alleen nog maar Hamilton voor zich te dulden. Nico Rosberg kampt met een gaspedaal dat blijft hangen en na enkele uitstapjes naast de baan stuurt hij zijn Mercedes-bolide stapvoets de pits in. Daarmee vertroebelt het uitzicht op een eerste wereldtitel én op een tweede achtereenvolgende constructeurstitel dit weekend.

Hamilton krijgt door de pech van Rosberg de leiding in de schoot geworpen, met Valtteri Bottas als zijn eerste achtervolger. Lang krijgt hij niet de tijd om een voorsprong op te bouwen ten opzichte van de Fin. Romain Grosjean is daar de oorzaak van. De Fransman spint achter de McLaren van Jenson Button door verminderde downforce van de baan en belandt hard in de muur. Het brengt de safety car opnieuw naar buiten. Grosjean stapt op eigen kracht uit het wrak.

De tweede herstart benut Sebastian Vettel om teamgenoot RÀikkönen in te halen. De viervoudig wereldkampioen positioneert zich aan de binnenkant bij het aanremmen van bocht twee. De Fin verdedigt wel, maar schiet rechtdoor. Het levert hem een voordeel op, wat hij enkele bochten later weer inlevert door Vettel voorbij te laten. De Duitser verlegt daarna de focus op Valtteri Bottas, maar moet wachten op de pitstops om voorbij te komen aan de Williams-coureur.

Opvallende naam tussen de Ferrari’s is die van Sergio PĂ©rez. De Mexicaan heeft de tweede safety car-fase benut om te wisselen naar de harde compound. Het levert hem in de slotfase van de race de derde plaats op, maar hij krijgt de opdracht zuinig te zijn op met name zijn voorbanden.

In diezelfde slotfase dienen zich problemen aan voor Carlos Sainz en Daniel Ricciardo. Eerstgenoemde probeert door te rijden met kapotte remmen, maar krijgt daar de rekening voor gepresenteerd als hij achterwaarts in de muur schuift. Hij probeert de pits nog te bereiken, maar slaagt daar niet in. Ricciardo moet zijn bolide eveneens naast de baan parkeren.

De spanning zit hem in de laatste ronden in de strijd om P3. Bottas is Pérez genaderd, met RÀikkönen in zijn kielzog. De eerste van twee Finnen frommelt zijn Williams in bocht veertien voorbij de Force India en RÀikkönen volgt in zijn spoor. Pérez krijgt in de daaropvolgende ronde zijn derde plaats terug op het moment dat een overenthousiaste RÀikkönen Bottas van de baan kegelt.

Hamilton wint eenvoudig, vóór Vettel en Pérez. Felipe Massa wordt vierde, Kimi RÀikkönen strompelt nog naar de vijfde plaats, gevolgd door Kvyat, Nasr, Maldonado, Button en Fernando Alonso.

Verstappen
Max Verstappen begint na de problemen in de eerste bocht aan een inhaalrace. Die brengt hem tijdens de tweede neutralisatie tot de elfde plaats, Ă©Ă©n plekje voor zijn teamgenoot. Hij houdt bij de herstart echter geen stand en valt terug tot achter Sainz. Hij kan diens tempo op oudere softs niet volgen en wisselt vroegtijdig naar de supersofts.

Daarmee weet hij de Manor-coureurs te achterhalen, maar verder dan dat komt hij niet. Hij finisht de race achter de beide Mclarens op de elfde plaats.

Formule1.nl

Share article

Latest articles