QN Sport+ Television N.V.

Het bizarre seizoen van Borussia Dortmund

De nederlaag van gisteren tegen Eintracht Frankfurt (2-0) is tekenend voor het seizoen dat Borussia Dortmund doormaakt. Slecht was het allerminst, maar toch staat de teller al op acht nederlagen voor Dortmund. Wat de belangrijkste uitdager van titelverdediger Bayern München had moeten worden, is verwelkt tot de ploeg die voor het eerst in 29 jaar onderaan staat in de Bundesliga.

Wil het in de nationale competitie van geen kant vlotten, in de Champions League presteert Borussia Dortmund wel uitstekend. Na vier van de zes speelronden in de groepsfase waren de Duitsers al zeker van de volgende ronde.

Blessureleed

Ja, Dortmund heeft blessureleed. Aanvaller Marco Reus bijvoorbeeld raakte vier keer (!) geblesseerd aan zijn enkels. Verdediger Mats Hummels miste duels door een voetblessure, net als spelmaker Henrik Mkhitaryan. En dat is nog maar een klein gedeelte van de ziekenboeg. Coach Jürgen Klopp heeft het hele seizoen nog niet kunnen werken met een vast elftal. Vooral verdedigend wreekt zich dat. Dortmund kreeg al 21 tegentreffers te verwerken.

Het is het bekende verhaal van de hoek en de klappen. In veel wedstrijden is Borussia Dortmund gelijkwaardig aan de tegenstander, zo niet beter. De verkoop van spits Robert Lewandowski aan concurrent Bayern drukt zwaar op de aanval, gezien het grote aantal kansen dat Dortmund mist. Lewandowski werd vorig seizoen topscorer van de Bundesliga met twintig goals.

Klopp

Voor Jürgen Klopp is de crisissituatie een primeur, sinds hij in 2008 begon als trainer in Dortmund. Klopp leidde de club naar twee landstitels (2011, 2012) en naar de finale van de Champions League in 2013. Die successen wegen vooralsnog zwaarder dan de slechte resultaten in de Bundesliga van nu. “Natuurlijk ben ik verantwoordelijk. En ik neem die verantwoordelijkheid ook. Als er een trainer is die het geluk wél af kan dwingen en die het beter doet, dan maak ik plaats. Maar zo eenvoudig is het niet.”

Acuut

Ook de directie van Dortmund blijft pal achter Klopp staan. Maar de technisch hoofdverantwoordelijke Michael Zorc heeft de doelstellingen voor dit seizoen al wel naar beneden bijgesteld. Ver naar beneden. “We moeten de afstand tot de ploegen die zich kwalificeren voor de Champions League maar laten voor wat die is. We zitten nu in acuut degradatiegevaar, daar moeten we zo snel mogelijk uit komen. Daar is iedereen zich van bewust. Tot de kerst telt maar één ding: zoveel mogelijk punten halen.”

nos.nl