Mannen van glas. Een term die doet denken aan Arjen Robben of Jari Litmanen, maar niet zo snel aan de lange, gespierde mannen van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie.
Toch worden ook in de NBA de grote spelers geteisterd door blessureleed. Basketballers die de potentie hebben de beste van de wereld te worden, maar in plaats daarvan maanden, of soms wel jarenlang bezig zijn met revalideren.
Acrobatische brekebeen
Als één NBA-speler de bijnaam man van glas verdient, is het Derrick Rose wel. Point guard van de Chicago Bulls, atletisch acrobaat en in 2011 als jongste speler ooit tot MVP (beste speler van het jaar) gekozen.
Daarna gaat het mis. Rose scheurt zijn kruisband in de play-offs. Hij speelt geen enkele wedstrijd in het seizoen 2012-2013 en het jaar erop komt hij maar tien keer in actie.
Wat (een fitte) Derrick Rose zo bijzonder maakt, is zijn aanvallende en snelle handelingssnelheid. Tussen drie mannen door maakt Rose de meest ongelooflijke bewegingen om de bal vervolgens ook nog in het netje te krijgen. Precies die kracht is misschien ook wel zijn zwakte.
Een journalist van CSN Chicago zegt: ‘Rose is zo snel dat ik niet weet of zijn lichaam alle hoeken, draaien en bewegingen wel bij kan houden.’ En Dan Karpuc van de Huffington Post schrijft dat Rose zelfs zijn speelstijl moet aanpassen als hij heel wil blijven. ‘Zo’n fysieke stijl past gewoon niet bij iemand die zo blessuregevoelig is.’
Nog steeds is Derrick Rose niet helemaal de oude. Af en toe was er het afgelopen jaar een glimp te zien van de briljante acrobaat van weleer. Maar bij elke val, bij elke sprong, bij elke struikelpartij houden Chicago Bulls-fans hun adem even in. Staat hij wel weer op?
Butler staat op
Afgelopen seizoen stond er een andere speler op voor wie het publiek in het United Center op de banken stond. Jimmy Butler werd tot meest verbeterde speler van de NBA uitgeroepen en verlengde zijn contract bij de Bulls met vijf jaar.
Des te meer reden voor Rose om dit jaar te laten zien dat hij nog altijd de onbetwiste ster van Chicago is.
Het gebeurde tijdens een speech. Vlak ervoor was hij uitgeroepen tot beste basketballer van 2014.
Maar een huilende Kevin Durant verklaarde dat er maar één echte held was: zijn moeder was de echte MVP. Het maakte van de beste speler van het seizoen ook de meest geliefde speler én een internethit.
Lang kon Durant niet genieten van al dat succes. Het afgelopen seizoen was een aaneenschakeling van blessures, waardoor de small forward maar 27 keer in actie kwam voor Oklahoma City Thunder.
Voor de duidelijkheid: een regulier NBA-seizoen telt 82 wedstrijden.
Westbrook
Teamgenoot Russell Westbrook diende zich bij Durants afwezigheid aan als nieuwe ster van de ploeg, maar nu is Durant weer fit. Samen met Westbrook zou hij de Thunder wel eens heel ver kunnen brengen dit jaar.
Durant moet laten zien wat hij waard is en dat kun je vrij letterlijk nemen: de 2.06 meter lange Amerikaan heeft een aflopend contract en het komend seizoen bepaalt zijn marktwaarde van volgende zomer.
De Amerikaanse sportwebsite SB Nation schrijft: ‘Dit is het laatste contractjaar van Durant en Oklahoma geeft meer geld uit aan salarissen dan alle andere NBA-teams. Ook de club en de eigenaren beseffen dat dit het jaar is waarin OKC kampioen moet worden, dit is hun beste kans.’
Durant heeft dus heel wat om zijn best voor te doen dit jaar. En nu maar heel blijven.
Door: NOS.nl