Hiddink wil stap verder met Oranje

Guus Hiddink deelde tijdens zijn presentatie als bondscoach van het Nederlands elftal een pluim uit aan zijn voorganger Louis van Gaal, maar de oefenmeester wil Oranje onder zijn bewind naar een hoger plan sturen. “Wij willen de Hollandse School met overleven combineren.”

“Ik wil bij deze een pluim uitdelen aan het team dat in actie was op het WK in BraziliĂ«. Ze hebben daar uitstekend gepresteerd”, begon Hiddink zijn presentatie. “Te meer omdat de verwachtingen in Nederland vooraf nogal somber waren. De aanpak was realistisch en daar zijn heel goede resultaten mee geboekt. Maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Daar gaan wij als technische staf nu ons hoofd over breken.”

Hollandse School

Hiddink beschreef het beeld dat het buitenland van het Nederlands elftal heeft. “Daar heeft het Nederlandse voetbal, door de uitstekende prestatie op het WK in BraziliĂ«, een nieuwe ‘kick’ gekregen. De Hollandse School is prima, daar hebben we naam mee gemaakt, maar er is meer nodig om ook te kunnen overleven. Dat heeft Oranje uitstekend laten zien in BraziliĂ«.”

Toch wil Hiddink de Hollandse School niet loslaten. “Als het mooi kan, dan moet dat. Daar zullen wij ons hoofd over breken, te beginnen bij de jeugd. Daar moeten de eerste impulsen worden gegeven. Ik wil graag eerder het initiatief proberen te pakken. Dat past ook in de ontwikkeling van de jonge jongens van Oranje. Ik snapte het realisme van de groepsfase in BraziliĂ«; het team was nog niet ‘uitgenast’. De onzekerheid kwam in de groepsfase wel naar voren, maar in fases lieten zij ook zeker initiatiefrijk voetbal zien.”

Nieuwe generatie

Het Nederlands elftal staat er volgens Hiddink weer goed op. “In het buitenland beginnen ze met Cruijff, Van Hanegem en Neeskens, om vervolgens door te gaan naar Van Basten, Rijkaard en Gullit. Ik heb zelf gewerkt met de generatie Bergkamp, Kluivert, Cocu en De Boer en nu zijn nieuwe namen als Robben en Van Persie opgestaan.”

Share article

Latest articles