Honderden meldingen van misbruik in Brits voetbal

Ten minste 350 personen zijn als kind misbruikt bij Britse voetbalclubs. Dat aantal melden media op basis van cijfers die de politie heeft vrijgegeven en de Britse kinderbescherming, die een hulplijn heeft ingesteld waar seksueel misbruik bij voetbalclubs kan worden gemeld.

De afgelopen week is het aantal meldingen gegroeid nadat enkele voormalig profvoetballers in het openbaar spraken over hun traumatische ervaringen. Onder hen was Andy Woodward, een oud-speler van Sheffield United, die als eerste het taboe doorbrak.

Bij het meldpunt deden tot nu toe 860 mensen hun verhaal, waarbij het meestal ging om aanwijzingen over misbruik van jaren terug. ,,Maar er zijn ook actuele gevallen”, meldde een woordvoerder van de kinderbescherming, zonder in details te treden. Peter Wanless, de baas van de organisatie, sprak van een ‘onthutsende stijging’ en een ‘alarmerende omvang van misbruik’.

De politie onderzoekt meerdere gevallen, terwijl de Engelse voetbalbond FA inmiddels een intern onderzoek heeft aangekondigd. Ook een aantal voetbalclubs, waaronder Chelsea, is op zoek naar mogelijke gevallen tot ver in de jaren 70.

Het Britse openbaar ministerie maakte dinsdag bekend dat een voormalige jeugdtrainer, Barry Bennell, is aangeklaagd vanwege acht gevallen van seksueel misbruik van jongens in de leeftijd tot veertien jaar. De oud-jeugdcoach van onder meer Manchester City, die eerder al gevangenisstraffen kreeg voor dezelfde feiten, ligt sinds eind vorige week in het ziekenhuis nadat hij door nog onbekende oorzaak bewusteloos was gevonden in de plaats Stevenage.

Door AD.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter