IAAF voerde 1405 dopingcontroles uit bij WK atletiek

De internationale atletiekbond heeft bij de WK van vorige week in Peking 1405 dopingcontroles uitgevoerd.

Dat meldt de IAAF op zijn eigen site.

Eerder werd al bekend dat twee WK-deelnemers een positieve test inleverden: de Keniaanse hardloopsters Joyce Zakary en Koki Manunga.

Er werden onder meer 662 bloedtesten uitgevoerd in het atletenhotel voor de WK en tijdens het toernooi waren er 528 urinetesten in het stadion.

In totaal deden er zo’n 1900 atleten mee aan de WK eind augustus in het Olympisch Stadion in de Chinese hoofdstad.

Onder vuur

In de weken voor de WK lag de IAAF flink onder vuur omdat de bond te laks zou optreden tegen doping. Zo publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht.

Tijdens de WK klonk de kritiek dat de IAAF niet alle atleten aan een dopingcontrole onderwierp, maar de bond verdedigt zich door te stellen dat “het dopingcontroleprogramma in Peking het grootste was bij een sportevenement in welke sport dan ook sinds de WK atletiek twee jaar geleden in Moskou”.

Bovendien was er volgens de IAAF sprake van ‘doelgericht testen’.

Alle dopingcontroles uit Peking zullen worden ingevroren, zodat ze in de toekomst nog een keer kunnen worden getest wanneer de controletechnieken vooruit zijn gegaan.

Share article

Latest articles