Ieren kregen 10.000 dollar om Messi niet te blesseren

Internationals van Ierland zouden volgens de Argentijnse krant La Nacion¬†ieder 10.000 dollar ontvangen hebben om Lionel Messi niet te blesseren tijdens een oefeninterland in augustus 2010. De wedstrijd tegen Argentini√ę zou door de FIFA geregeld zijn om Ierland gunstig te stemmen, nadat het land het WK 2010 aan zijn neus zag voorbijgaan door de handsbal van Thierry Henry. Begin deze maand kwam al aan het licht dat de FIFA de Ieren vijf miljoen euro had aangeboden om een klacht tegen de omstreden goal van Frankrijk te laten vallen.

Volgens La Nacion was het Julio Grondona, in 2010 Argentijns bondsvoorzitter en senior vice-voorzitter bij de FIFA, die bij FIFA-voorzitter Sepp Blatter een oefeninterland suggereerde tussen Ierland en Argentini√ę. Het prestigieuze duel zou niet alleen het nieuwe Aviva Stadium in Dublin op passende wijze inhuldigen. Grondona overtuigde Blatter ook dat Ierland daarmee zou kunnen worden ‘gekalmeerd’ na de onverkwikkelijke afloop van het play-offs tegen Frankrijk.

Vijf miljoen
De wedstrijd tussen Ierland en Argentini√ę werd vastgelegd op 11 augustus 2010. Enig probleem: FC Barcelona, de club van Lionel Messi, bevond zich op dat moment op rondreis door Azi√ę. Bar√ßa stelde het allerminst op prijs dat zijn sterspeler een oefeninterland moest afwerken en beriep zich op een clausule in het contract van Messi. Die stelde dat de club vijf miljoen dollar zou incasseren indien Messi iets zou overkomen tegen Ierland. Dat bedrag eventueel moeten ophoesten zag Grondona niet zitten. Voor de zekerheid bood hij elke Ierse speler 10.000 dollar aan, met de voorwaarde om Messi niet te blesseren. Argentini√ę won het duel met 0-1 dankzij een doelpunt van Angel Di Maria. Messi werd iets voor het uur gewisseld.

Furieus
Of de betalingen aan de Ierse spelers daadwerkelijk zijn uitgevoerd, is onbekend. Grondona zelf kan het niet meer vertellen. Hij overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd. De Ierse voetbalbond reageerde furieus op de beschuldigingen en overweegt gerechtelijke stappen tegen de Argentijnse krant. ,,Deze beschuldigingen zijn op niets gebaseerd”, aldus de Ierse bond. ,,De wedstrijd tegen Argentini√ę stond al vastgelegd in onze agenda v√≥√≥r de play-offs tegen Frankrijk. Wij overleggen momenteel met onze juridische adviseurs en stappen mogelijk naar de rechtbank.”

Bron: ad.nl

Share article

Latest articles