QN Sport+ Television N.V.

‘Ik weet niet waar ik sta met volleybal’

PARAMARIBO – “Ik weet eerlijk gezegd niet waar ik op dit moment sta met volleybal”, onderkent Sigourney Kamé in gesprek met de Ware Tijd. De Surinaamse international, die in mei cum laude afstudeerde aan de Florida Atlantic University in de Verenigde Staten (VS), is momenteel werkzaam in de medische sector.

“Als ik weer in top shape ben, heb ik al twee professional agents ready om mijn zaken te behartigen als ik profvolleybal zou spelen. Ik heb ze eerlijk aangegeven dat ik een break neem en er goed over moet nadenken.”

Kamé meent dat er contracten van twee jaar aan haar zijn aangeboden, terwijl zij graag voor één jaar op contractbasis wil spelen. “Profvolley is niet wat mensen denken”, onderstreept de Surinaamse. “Het is een business. Volleybal is dan ‘letterlijk’ je werk. Je bent geen gewone student-athlete die nog beschermd wordt, want de school gaat dan voor. Pro volley is go-go-go en altijd pressure om top te presteren. Je moet er ready voor zijn en dat ben ik nu sowieso niet.”

Kamé denkt wel in shape te blijven om Suriname te vertegenwoordigen, maar wil op dit moment haar lievelingssport niet tot haar werk maken. “Ik ben op dat gebied heel eerlijk naar mezelf toe.” Ze is ervan op de hoogte dat er tussen nu en volgend jaar veel kan veranderen. “Ik moet de pro agents uiterlijk maart-april 2021 aangeven wat mijn besluit is, zodat ze het juiste team voor me kunnen aanwijzen, indien ik ervoor kies om pro te gaan. Maar in de tussentijd werk ik aan een paar nieuwe dingen.”

Veel mensen in de VS zijn bekend met de mogelijkheden van Kamé. “Ze zeiden tegen me: ‘Do you know how many people wish they were in your position to go play professionally, but you don’t take the opportunity?’ En ik begrijp hun reactie volkomen, maar ik ben uiteindelijk degene die er ‘mentaal’ klaar voor moet zijn”, aldus Kamé.

De Surinaamse is intussen al een maand als assistent-coach verbonden aan USA South Volleyball, waar ze U16-jongeren de kneepjes van het volleyballen bijbrengt. “It is weird. Being a player all your life and now you’re in coaching shoes“, vertelt ze. Kamé heeft tien speelsters onder zich. Ze heeft eerst een cursus moeten volgen, die ze op 29 oktober met succes heeft doorlopen bij USA Volleyball. “Hier maken ze geen grappen. Je moet een cursus hebben gevolgd.”

Ze zegt “een leuk team met talentvolle spelers” onder zich te hebben. Hoewel ze pas is begonnen met trainen, is ze onder de indruk van haar pupillen. “Ze luisteren naar mijn richtlijnen en passen die direct toe. Ons seizoen begint volgende maand, dus daar zullen we de resultaten zien.”

Kamé heeft ondertussen ook al een vaste baan. Ze werkt bij een medische instelling als excercise physiologist samen met fysiotherapeuten en doktoren om oudere mensen (55+) zo functioneel als mogelijk te houden. “Het is een geweldige ervaring. Ik leer elke dag iets nieuws.”

Eerder deze week heeft ze ook nog een 1A Far Academic Excellence Award in ontvangst mogen nemen. “Dit is een award die ze geven aan studenten die pas cum laude zijn afgestudeerd en het ook top hebben gedaan op sportgebied. Het is een eer. Ik had het niet verwacht, maar dank God. Het is echt een eer”, aldus Kamé.

Dwtonline.com