‘Iniesta is een gentleman, hij is nog nooit uitgefloten’

Het publiek in de Amsterdam Arena floot dinsdagavond Andrés Iniesta uit. Dit omdat hij Spanje met zijn doelpunt in de WK-finale van 2010 tegen Oranje naar het wereldkampioenschap schoot. Het stelt de voetbalwereld voor een raadsel. ,,Dit is onbegrijpelijk.”

In een soort quasi-recalcitrante bui begon het Nederlands publiek tijdens het duel met Spanje wereldster Andrés Iniesta maar uit te fluiten, vermoedelijk een van de meest zachtaardige topspelers uit het internationale topvoetbal. Aardiger in elk geval dan pakweg Cristiano Ronaldo, die nu eenmaal overal weerstand oproept met zijn gedrag. Ook Ronaldo werd twee jaar geleden uitgefloten in hetzelfde stadion toen hij met Real Madrid tegen Ajax speelde. Commentator Frank Snoeks reageerde nog gevat: ,,Als er een Picasso in uw stad hangt, fluit u hem toch ook niet uit?”

Wereldklassespeler
Guus Hiddink was dinsdagavond minder te spreken. ,,Zo’n wereldklassespeler, dan moet je je als publiek diep schamen. Dit was zeer ongepast, hij is een fantastische voetballer en een geweldig persoon.” Milder was weer Vicente Del Bosque, de immer correcte bondscoach van Spanje: ,,Ik vond het ironisch. Ik zag er niet zo veel kwaads in.”

Henk ten Cate ook niet. Hij was assistent-trainer bij Barcelona toen Iniesta echt doorbrak. ,,Ik kan me niet voorstellen dat het kwade opzet was. Niemand heeft iets tegen hem. Het is een gentleman zoals er maar weinig zijn. Ik denk dat hij nog nooit is uitgefloten, hij zal wel verrast zijn geweest. In de maanden na de WK-finale klonk er applaus vanaf de tribunes voor hem bij elke uitwedstrijd die hij met Barcelona speelde.”

Oud-trainer Leo Beenhakker zat hoofdschuddend voor de televisie. ,,Ik wist niet wat ik hoorde. Was dat nou echt om dat doelpunt in de finale? Ik dacht direct: mág die jongen? Hij heeft toch z’n stinkende best gedaan voor zijn land? Ik weet het, we houden hier niet zo van die Latijnse jongens die er alles aan doen om te winnen. Aan de gebaartjes van Ronaldo en het zeuren om kaarten. Maar Iniesta, kom op zeg, die doet geen vlieg kwaad. De echte toppers halen er hun schouders over op. Dat zal Iniesta ook doen, want dat is een echte topper.”

Topsportbeleving
Volgens PSV-directeur Toon Gerbrands, ervaringsdeskundige in verschillende sporten, staat het uitfluiten van een speler als Iniesta haaks op elke vorm van topsportbeleving. ,,Ik heb er geen verklaring voor. Ik zag het wel gebeuren als een speler van AZ naar Ajax ging. Als we dan snel daarna tegen elkaar moesten, hoorde je weleens wat. Bij Iniesta is er zo’n reden niet. Het ging om een oefenduel zonder enige spanning. En Nederland stond nog voor ook.”

Share article

Latest articles