IOC: minder atleten, meer sporten

Afstoffen en opnieuw beginnen. Dat is de opzet van het IOC, dat dinsdag met veertig aanbevelingen komt om de Olympische Spelen te hervormen.

Of er grote revoluties op stapel staan? Er moeten meer sporten te zien zijn op de Spelen. En minder atleten. Het moet aantrekkelijker en goedkoper worden om de Spelen te willen organiseren en het moet allemaal een stuk transparanter.

Het IOC lijkt zich vooral te willen distantiĆ«ren van het imago dat de FIFA inmiddels heeft. “Met dit voorstel willen we laten zien dat we een open organisatie zijn. We willen dat er een frisse wind waait door het IOC”, zei preses Thomas Bach.

10.500 atleten op Zomerspelen

Het enige wat echt concreet wordt voorgesteld: een maximum aantal sporters en sportonderdelen. Aan de Zomerspelen mogen straks niet meer dan 10.500 atleten meedoen (in Londen waren er bijna 11.000) en aan de Winterspelen niet meer dan 2.900 (2.781 in Sotsji).

Het wordt wel gestimuleerd om meer sporten deel te laten nemen aan de Spelen. De organisatie kan bijvoorbeeld voorstellen om een extra evenement toe te voegen aan het programma. “De deur is open voor meer sporten”, vervolgde Bach. “Het IOC kan zelf ook besluiten om een bepaald evenement toe te voegen. Dit moet dan wel gebeuren voordat de organisatie wordt toegewezen.”

De veertig punten worden overigens eerst nog besproken op een congres in Monaco, begin december, alvorens ze worden ingevoerd.

Een Nederland/Belgiƫ-bid?

EĆ©n voorstel biedt de mogelijkheid voor Nederland om een Zomer- of Winterspelen met een ander land te organiseren. Het IOC stelt niet langer als garantie dat alle evenementen in (de omgeving van) Ć©Ć©n stad moeten plaatsvinden. “Als twee landen Ć©Ć©n berg delen, waarom bieden ze dan niet samen?”, vroeg Bach zich openlijk af. “Het is ook mogelijk om een Winterspelen in een stad of regio te hebben die 95 procent van de faciliteiten biedt, maar nog 5 procent mist. Waarom wordt dan niet de deur opengezet voor een tweede stad of land?”

In 2008 week Peking al eens uit naar Hongkong voor de hippische sporten. Ook zeilevenementen hebben zelden plaats in de organiserende stad.

“Als een kleiner land wil meebieden, maar bijvoorbeeld geen meer heeft om zeilwedstrijden te houden, waarom wijkt het dan niet uit naar een buurland?”, vervolgde Bach. “Het zou nog steeds Ć©Ć©n stad zijn die naar voren wordt geschoven, maar het kan dus worden aangevuld door een andere.”

nos.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter