QN Sport+ Television N.V.

IOC sluit deal met Pfizer-BioNTech voor olympisch vaccins

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een deal gesloten met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech over de levering van vaccins aan sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen van Tokio. Dat maakten de twee bedrijven bekend.

In een verklaring melden de twee firma’s dat ze gaan samenwerken met de nationale olympische comités. „Om er zeker van te zijn dat vaccins tegen het coronavirus voor allen beschikbaar zijn die het nodig hebben voordat ze naar Japan reizen.”

Pfizer en BioNTech verwachten dat eind mei de levering van de vaccins aan de betrokken lidstaten op gang komt, met als uitgangspunt dat de tweede dosis bij sporters en officials kan worden gezet nog voor aankomst in Tokio. De twee concerns benadrukken dat het doneren van de vaccins aan de olympische deelnemers niet ten koste zal gaan van de bestaande overeenkomsten met landen over de levering van het middel tegen het coronavirus.

“Deze donatie van het vaccin is een ander hulpmiddel in onze gereedschapskist”

Topman Albert Bourla van Pfizer had eerder al het aanbod gedaan om het vaccin ter beschikking te stellen aan de olympische teams, inclusief begeleiding. Na overleg tussen het IOC en de Japanse regering werd dat voorstel geaccepteerd. „Deze donatie van het vaccin is een ander hulpmiddel in onze gereedschapskist met maatregelen om de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio veilig en solide te maken voor alle deelnemers”, liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten.

Vaccinatie is niet verplicht voor de olympische deelnemers, maar het IOC raadt het wel sterk aan. „We nodigen alle olympische en paralympische sporters en begeleiders uit om het goede voorbeeld te geven en het vaccin waar en wanneer mogelijk te accepteren”, zei Bach.

In Nederland begon het inenten van de olympische sporters half april, kort nadat het demissionaire kabinet had besloten om de olympiërs voorrang te geven in het vaccinatieproces. Deze maand kunnen de ongeveer vierhonderd atleten hun tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech halen.

 

 

Bron:Telegraaf.nl