QN Sport+ Television N.V.

Iran geeft beladen duel met tiental Wales bevrijdend sluitstuk

Iran heeft met een overwinning op Wales de kansen op de volgende ronde in leven gehouden. De treffers tegen het tiental van Wales vielen pas in de extra tijd.

Gareth Bale had in de aanloop naar het duel met Iran een oproep gedaan aan scholen om vooral kinderen de gelegenheid te geven te kijken naar het optreden in Qatar van Wales. ‘Het is een historisch moment voor ons. Het is een mini-les geschiedenis.’

Historie werd er sowieso geschreven door de aanvaller, die met zijn 110de interland recordinternational werd van Wales. Maar van inspiratie voor de eerste zege sinds het laatste optreden op het mondiale podium, in 1958 in Zweden, was niet veel zichtbaar. In de eerste helft maakte Wales allerminst een overtuigende indruk.

Ook op de formatie van Iran waren extra ogen gericht vanuit het eigen land. Mede door de met geweld onderdrukte onrust in eigen land had het optreden van de nationale ploeg extra betekenis gekregen. Dat werd duidelijk bij het spelen van het volkslied, waarbij de emoties in het stadion hoog opliepen.

 

In sportief opzicht was het duel met Wales ook cruciaal voor Iran. De ploeg van Carlos Queiroz had zijn zinnen gezet op een zege om na de afstraffing tegen Engeland nog vrij zicht te houden op de volgende ronde. Die intentie was ook zichtbaar in de zin dat de betere kansen waren voor de Perzische formatie. Ali Gholizadeh scoorde voor Iran na een fout in de opbouw bij Wales, maar er ging vanwege buitenspel een streep door het doelpunt.

Vroeg in de tweede helft was Iran andermaal dicht bij de openingstreffer. Sardar Azmoun zag in minder dan een minuut tot twee keer toe de paal een doelpunt van zijn voet in de weg staan. Wales bleef een antwoord schuldig. De ploeg van Rob Page stelde aanvallend nagenoeg niets tegenover de Iraanse initiatieven, die mede door toedoen van doelman Wayne Hennessey zonder resultaat bleven.

 

DTSNV

Ommekeer
De doelman speelde in de slotfase op een andere manier de hoofdrol. Hij torpedeerde de doorgebroken Mehdi Taremi en moest die actie na ingrijpen van de VAR bekopen met een rode kaart. Maar ook met een man meer leek Iran de beslissing niet te kunnen forceren. Wales moest diep in de extra tijd toch buigen. Rouzbeh Cheshmi zorgde met een schot van afstand voor de bevrijding, waarna Ramin Rezaelan aan alle onzekerheid een einde maakte; 2-0.

Door het verlies staat Wales na twee duels op één punt, waar Iran met het eerste positieve resultaat op dit WK de kans op de volgende ronde in leven hield. Wales wacht nog het duel met Engeland als sluitstuk van de groepsfase, waar Iran speelt tegen de Verenigde Staten. Nederland treft in de achtste finale waarschijnlijk de nummer twee van deze groep.

vi.nl