QN Sport+ Television N.V.

Israël overweegt pikante samenwerking om WK binnen te halen

Het is zomaar mogelijk dat Israël zich samen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein kandidaat stelt voor de organisatie van het WK in 2030. Dit zou gezien de politieke spanningen een pikant project betekenen.

Op het Twitteraccount van Naftali Bennett, de premier van Israël, wordt FIFA-president Gianni Infantino welkom geheten. ‘Het was een genoegen u te ontmoeten en uw idee aan te horen over Israël als gastheer van het WK in 2030, samen met onze Arabische buren. Dat is een doel waar we allemaal naartoe kunnen werken!’ Israël deed eenmaal eerder mee aan een WK, tijdens de editie van 1970 sneuvelde het land in de groepsfase.

Het plan staat nog in de kinderschoenen en bij de organisatie zal de FIFA moeten breken met de eigen regels. Mochten Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein het WK gaan organiseren over negen jaar, zou het voor het eerst zijn dat een mondiaal eindtoernooi door landen van twee verschillende bonden wordt georganiseerd. Israël valt onder de UEFA, Bahrain en de Emiraten onder de Aziatische bond. Daarnaast probeert de FIFA om de vier jaar het gastheerschap te verdelen over de continenten van de wereld, in 2022 wordt er gevoetbald in Qatar op het WK.

Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn niet de enige landen die hoop hebben het WK in 2030 te mogen organiseren. Diverse landen hebben het idee om een bid in te dienen. Marokko (met Algerije en Tunesië) bijvoorbeeld, of Argentinië met Uruguay, Paraguay en Chili.

vi.nl