QN Sport+ Television N.V.

Italië evenaart ondanks recordaantal mutaties stokoud record

Wales heeft zondag Italië niet kunnen verrassen. Ondanks een compleet ander gezicht wonnen de Azzurri ook hun derde groepsduel overtuigend.

Op het EK-podium zette Italië de ingezette lijn zonder problemen door. Met twee zeges zonder tegengoal kwam de evenaring van een stokoud record binnen handbereik. In de jaren dertig hadden de Azzurri dertig interlands op rij niet verloren. Voor het duel met Wales stond de teller van het huidige Italië stond op 29.

Bondscoach Roberto Mancini achtte het met het ticket voor de volgende ronde al op zak opportuun om met een nagenoeg compleet gewijzigde basisploeg voor de evenaring van dat record te gaan. Maar liefst acht andere namen verschenen op het wedstrijdformulier. In de historie van de Azzurri was er op een eindtoernooi nimmer zo’n bezem door de basisploeg gegaan.

 

Ondanks of juist dankzij alle wijzigingen – alleen Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci en Jorginho hielden hun basisplaats – zette Italië de indrukwekkende reeks voort. Met de frisse en gemotiveerde krachten werd in de eerste helft een fraaie mijlpaal bereikt. In de 35ste minuut was het zover: duizend minuten zonder tegengoal.

Drie minuten later kon Italië het volgende feestje vieren. Matteo Pessina verlengde een vrije trap van Marco Verratti met de 1-0 als resultaat. Gezien de verhoudingen op het veld kwam Italie de voorsprong ook toe.

Voor Wales, dat vooraf nog niet zeker was van de tweede plaats en daarmee een ticket voor de volgende ronde, werd de klus een volgend Italiaans succes te voorkomen vroeg in de tweede helft nog lastiger. Ethan Ampadu werd na een overtreding op Federico Bernardeschi bestraft met een directe rode kaart en pakte daarmee ook een record als jongste speler die op een EK een rode kaart kreeg..

Met een man minder was Wales niet bij machte een verliesbeurt te voorkomen. Gareth Bale was nog wel dicht bij de gelijkmaker, maar aan de andere kant ontsnapte de ploeg van Rob Page vaker aan meer schade. Want het bleef bij 1-0 in Rome. Toch had Wales reden voor een klein feestje. Als nummer twee achter het ongenaakbare Italië gaat het op basis van betere doelcijfers door naar de volgende ronde met Amsterdam als volgende bestemming.

vi.nl