Jezelf én je bokspartij verkopen, laat dat maar aan Jake Paul (27) over. In de nacht van zaterdag op zondag (03.00 uur Nederlandse tijd) staat het liefje van schaatsster Jutta Leerdam voor zijn elfde bokspartij. Niet tegen bokslegende Mike Tyson, maar tegenover Mike Perry. Hoewel die naam voor het brede publiek minder tot de verbeelding spreekt, staan de spotlights er wederom vol op. Iets wat de vechtsportwereld verdeelt: is de aandacht voor Paul overdreven of juist leerzaam?
Eigenlijk hadden liefhebbers vannacht voor de buis moeten zitten voor ‘Het Gevecht van de Eeuw’, ware het niet dat Tyson wegens een maagzweer de confrontatie met Jake Paul uit moest stellen tot november. De comeback van de 58-jarige bokslegende laat daarmee even op zich wachten en daarmee ook de volgende stap in het grote doel van Jake Paul: ,,Eén van de grootste verhalen in de sporthistorie creëren: van een acteur bij Disney Channel tot wereldkampioen boksen in minder dan zes jaar.”
Tóch heeft Paul de aandacht van de vechtsportwereld weer op zich gevestigd. Met de excentrieke Mike Perry vond hij een nieuwe tegenstander die de hype met een merkwaardige ketting van Pauls verbouwde hoofd graag een zetje gaf en door voormalig UFC-wereldkampioen Conor McGregor te adviseren van de cocaïne af te blijven, sprongen ook internationale media gretig op de Jake Paul-trein. ,,Alles wat hij doet, is om te shockeren”, ziet ook Robbie Timmers, verantwoordelijk voor de wedstrijden bij ‘s wereld grootste kickboksorganisatie Glory.
Kritiek op tegenstanders
Het professionele boksverhaal van Paul begon in 2020. Nu, vier jaar later, won hij negen van zijn tien bokspartijen en verleidde hij dus zelfs Tyson om zijn bokspensioen te beëindigen. Dat ‘Gevecht van de Eeuw’ moet in november alsnog volgen, maar nu heeft hij met de 32-jarige Perry wederom een vechter uit het mixed martial arts weten te verleiden.
Perry is ongeslagen in de BKFC (vechten met blote handen), maar deed pas één keer eerder – in 2015 – een bokspartij en daarmee is meteen een groot kritiekpunt op de bokscarrière van Paul benoemd.
,,Tsja, zijn tegenstanders…”, zo stipte Remy Bonjasky in zijn column al aan. De 27-jarige influencer, daagde vooralsnog tegenstanders van een andere discipline uit óf boksers die al een tijd niet meer vechten. ,,Jake Paul had echt geen 25-jarige Mike Tyson tegenover zich willen hebben. Mike had zich doodgelachen. Tegen échte boksers in hun prime moet ik het nog maar zien”, aldus Bonjasky, die vindt dat de Jake Paul-hype wel een beetje voorbij is.
Ik weet niet of ‘jammer’ het goede woord is, maar het is jammer voor vechters die dag in, dag uit alles voor de sport geven en nog geen 2 procent verdienen van wat Jake Paul verdientTariq Osaro
Iets waar Endy Semeleer, voormalig kickbokswereldkampioen in het weltergewicht van Glory, zich bij aansluit. ,,Laat hem eerst maar op een officiële manier tegen echte boksers vechten in plaats van tegen gepensioneerde boksers of gasten uit een andere sport. Voor mijn gevoel ging het bij het begin ook niet altijd op de officiële manier.”
Financieel
Het is een veel gehoorde twijfel binnen de vechtsportwereld en ook de bedragen die er bij gevechten van Paul aan te pas komen, zorgen voor scepsis . Zo beloofde Paul voor het gevecht met Perry zijn opponent 500 duizend dollar als hij de zevende ronde zou halen.
Natuurlijk: een manier om zijn tegenstander te kleineren, maar het noemen van dergelijke bedragen – zelfs voor de verliezer – voelt voor velen dubieus. Hoe hard wil iemand vechten die toch al verzekerd is van een flink zakcentje?
,,Jake Paul verdient financieel véél meer dan andere jongens die er misschien al veel langer voor trainen”, ziet ook Levi Rigters, die eind dit jaar tegen Rico Verhoeven hoopt te staan voor de wereldtitel in de zwaargewichtdivisie van Glory. Tariq Osaro, vorig jaar al uitdager van Verhoeven, denkt daar hetzelfde over: ,,Ik weet niet of ‘jammer’ het goede woord is, maar het is jammer voor vechters die dag in, dag uit alles voor de sport geven en nog geen 2 procent verdienen van wat Jake Paul verdient. Dat is als vechter en als liefhebber jammer.”
Toch weet iedereen in de vechtsportwereld ook: geen pret groter dan de voorpret en geen praatjes groter dan de verkooppraatjes. En zichzelf verkopen, daar is Paul een ster in met een duizelingwekkende 20,7 miljoen abonnees op YouTube, 26,6 miljoen volgers op Instagram, 17,8 miljoen volgers op TikTok en 4,6 miljoen volgers op X.
,,In plaats van relaxen of videospelletjes spelen moeten vechters tussen trainingen door op TikTok zijn en YouTube-video’s maken. Ze moeten interviews doen, in podcasts aanschuiven, elke kans aangrijpen om hun naam te laten te groeien. De ouderwetse promotor sterft uit, het is nu de verantwoordelijkheid van de vechter. Dat is de nieuwe bokswereld”, zei Paul zelf al eens.
,,Je moet niet vergeten dat kickboksen én gewoon boksen voor een groot deel draait om entertainment”, weet ook Antonio Plazibat. Het Kroatische kickbokszwaargewicht is in september de tegenstander van Rigters – waarna de winnaar het vermoedelijk op mag nemen tegen Verhoeven – en staat bekend om zijn vermakelijke uitspraken. Ook op de persconferentie van vrijdagmiddag voor het gevecht tegen Rigters probeerde hij de aanwezigen te vermaken met wat grapjes en zogeheten trash talk.
Binnen de vechtsport gaat het maar om een héél klein deel om sport. Je moet vooral jezelf kunnen verkopenAntonio Plazibat
,,Ik vertel gewoon wat ik denk, óók op een persconferentie. Ik weet honderd procent zeker dat Levi mij buiten de camera’s een pussy of bitch noemt, maar dat durft hij voor de camera niet te zeggen. Dat is bullshit. Binnen de vechtsport gaat het maar om een héél klein deel om sport. Je moet vooral jezelf kunnen verkopen. Sommige vechters kunnen dus wel wat van Jake Paul leren en zouden notities moeten maken, want hij haalt echt alles eruit wat erin zit. Hij brengt ogen naar de sport”, vindt Plazibat.
Hoewel Rigters de praatjes en de ‘act’ van Plazibat als ‘kinderachtig’ bestempelt, snapt hij wel wat zijn aanstaande opponent bedoelt: ,,We leven in een tijd waarbij het helpt als je praatjes hebt of goed bent met social media, maar ik zal zelf nooit dingen doen die buiten mezelf liggen. Het lukt mij ook gewoon niet om in dat gedrag mee te gaan. Veel jongens doen dat wel, maar als dat geforceerd is, voel én zie je dat meteen.”
Kentering
Nee, nog steeds kan het sublieme marketingkunstje van Paul niet bij elke vechtsporter op enthousiasme rekenen, maar toch is er ook een kentering te zien. Na negen zeges (en één nederlaag tegen Tommy Fury) is Jake Paul niet alleen maar een Jan Klaassen in een enorme poppenkast. ,,Het heeft eventjes geduurd, maar hij laat ook gewoon zien een bepaald niveau te kunnen halen als bokser”, stelt Timmers, die net als Rigters respect heeft voor de effort die Paul steekt in het boksen. ,,Hij heeft laten zien de sport serieus te nemen en dat is mooi om te zien. Uiteindelijk krijgt hij net zulke klappen als wij én hij wint z’n wedstrijden. Dat is het allerbelangrijkst.”
,,Supercliché, maar wel de waarheid”, zo besluit Osaro. ,,Een Nike-schoen verkoopt zichzelf: als het product goed genoeg is, blijft het zichzelf verkopen. Ik mocht na vier zeges op rij vechten voor de wereldtitel tegen Verhoeven, maar na twee nederlagen deed ik er niet meer toe en nu moet ik alle aandacht weer verdienen. Kortom: alles valt en staat bij prestaties en naast zijn marketingstrategie wint Paul ook zijn wedstrijden. Dus ik denk dat we één woord kunnen gebruiken: chapeau.”