Met zijn contractverlenging bij de Boston Celtics is Jaylen Brown in één klap de bestbetaalde basketballer op aarde. De 26-jarige vleugelspeler gaat over de komende vijf seizoenen in totaal liefst 304 miljoen dollar verdienen (275 miljoen euro).

Dat de salarissen van de beste spelers in de NBA momenteel explosief stijgen, is te danken aan de zogeheten super max deals. In de nieuwe cao van de NBA komt het erop neer dat supersterren een significant hoger maximumsalaris kunnen verdienen, als ze ervoor kiezen hun contract te verlengen bij hun oorspronkelijke.clubs. Brown is een van de eerste NBA-sterren die in aanmerking kwam voor een verlenging, en is dus plots de grootverdiener onder de grootverdieners.

tromoto nv

Excentrieke laatbloeier

Hoewel Brown als groot talent arriveerde in de NBA – de Celtics kozen hem met de derde keuze in de Draft van 2016 – heersten er aanvankelijk ook twijfels over de¬†small forward. Zo zou hij ‘te slim voor zijn eigen bestwil’ zijn.

Brown staat bekend om zijn activistische houding buiten het veld. Zo is hij een uitgesproken voorstander van hervormingen in het Amerikaanse onderwijs, en was hij een van de aanwezigste stemmen vanuit de NBA rondom de Black Lives Matter-beweging. Onder het acroniem FCWHPO (Faith. Consistency. Hard Work Pays Off.) is Brown ook een actief YouTuber en online schaker.

Waar Brown in zijn eerste paar NBA-seizoenen flitsen van dominant spel vertoonde, staat hij onder de echte sterren te boek als een laatbloeier. Pas in 2021, zijn vijfde profseizoen, werd hij voor het eerst tot All-Star verkozen. Als vleugelspeler staat Brown bekend om zijn atletisch vermogen, veelzijdigheid als verdediger en schotjes uit de middenafstand.

Salariswedloop

Naar alle waarschijnlijkheid zal Brown slechts een jaar de bestbetaalde basketballer op aarde zijn. Sterker, volgend jaar is hij vermoedelijk niet eens de bestbetaalde speler in zijn eigen ploeg. Ploegmaat Jayson Tatum (25) komt volgend jaar in aanmerking voor de supermax-verlenging, en zou dan op een bedrag boven de 304 miljoen dollar van Brown uitkomen.

In de komende jaren lijken supersterren als Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Steph Curry (Golden State Warriors) en Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) ook door de grens van 300 miljoen te zullen gaan.

Momenteel zijn dit de tien grootste contracten in de NBA:
1. Jaylen Brown (Boston Celtics, 304 miljoen)
2. Nikola Jokic (Denver Nuggets, 276 miljoen)
3. Bradley Beal (Phoenix Suns, 251 miljoen)
4. Devin Booker (Phoenix Suns, 235 miljoen)
4. Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves, 235 miljoen)
6. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 228 miljoen)
7. Stephen Curry (Golden State Warriors, 215 miljoen)
7. Luka Doncic (Dallas Mavericks, 215 miljoen)
7. Trae Young (Atlanta Hawks, 215 miljoen)
7. Zach LaVine (Chicago Bulls, 215 miljoen)