Jonge Keniaanse atleten vallen ten prooi aan dopingmaffia

De atletieksport is in de ban van dopingschandalen. Uit recente rapporten van het antidopingagentschap WADA blijkt dat vooral Rusland het brandpunt is van de misstanden, maar ook in Kenia zijn de laatste jaren tientallen atleten en bestuurders geschorst.

Atleten uit het Oost-Afrikaanse land behoren tot de wereldtop. Kenianen die hard kunnen lopen, hebben kansen op een betere toekomst. Correspondent Kees Broere bezocht de Great Rift Valley, een streek in Kenia die veel topatleten heeft voortgebracht.

Oneerlijk

Everlyn Jebiwott is moeder en huisvrouw. Alle vrije tijd die ze heeft, besteedt ze aan hardlopen. “Als ik een topatleet word, krijg ik een goede manager en zal ik veel geld verdienen”, zegt ze. Aan doping begint ze niet. “Dat is oneerlijk. Als doping uit de sport verdwijnt, maak ik kans om op een dag topatleet te worden. En dan word ik rijk.”

“Atletiek is een investering geworden in Kenia”, zegt Richard Mukche, die een trainingskamp voor atleten beheert. “Als boer verdien je in Kenia misschien 300 euro per jaar. Maar als je hardloper bent, kun je wel 30.000 per jaar verdienen. Dat is een enorm verschil.”

Juist dat zicht op een beter bestaan maakt de competitie in Kenia gigantisch, zegt Broere. “Atleten zijn zakenmensen geworden. Van alle Kenianen die succesvol atleet willen worden, lukt dat maar 15 procent. De verleiding om dan net iets beter te zijn dan de rest, bijvoorbeeld door doping te gebruiken, is groot. Dat is een serieus probleem.”

Oud-topatleet Moses Kiptanui herkent het beeld. Hij ziet jonge talenten in zijn land in handen vallen van een keiharde industrie. “Ik neem het de jonge renners niet kwalijk”, zegt hij. Kaptanui wijst naar de nationale en internationale sportbonden. “Degenen die het beleid maken, zijn hier schuldig aan. Het is een maffia, een corrupte boel.”

Everlyn blijft intussen haar trainingskilometers maken in de Great Rift Valley. Haar droom is nog steeds om als atleet naar het buitenland te gaan. “Ooit zal ik meedoen aan grote internationale wedstrijden. De marathon van Boston, of die van Londen”, zegt ze. “Ik heb al een paspoort. Ik ben er klaar voor.”

Bron: nos.nl

Share article

Latest articles