Kipsang schrijft met derde ‘Major’ geschiedenis in New York

Wilson Kipsang heeft vandaag geschiedenis geschreven door als eerste atleet na de marathons van Londen en Berlijn ook de ‘Major’ in New York te winnen. De Keniaan sloeg in de laatste kilometer een drieste aanval van de Ethiopiër Lelisa Desisa op superieure wijze af. Hij finishte officieus na 2 uur, 10 minuten en 59 seconden.

Desisa werd op enige afstand tweede. Het uiteindelijke verschil was na correctie 11 seconden. Zijn landgenoot Gebre Gebremariam kwam in 2.12.13 als derde over de streep. Door de lage temperatuur, slechts 7 graden met een ijzige wind, zat een toptijd er niet in tijdens de 44e editie van het gigantische loopevenement in Manhattan.

Kipsang realiseerde zijn hattrick in belangrijkste marathons ter wereld in 2013 en 2014. Vorig jaar scherpte hij tijdens zijn zegetocht in de Duitse hoofdstad het wereldrecord aan tot 2.03.23. Zijn tactiek in Central Park was uitgestippeld. ‘Ik had mijn krachten gespaard en was er absoluut van overtuigd dat ik het verschil in de laatste meters kon maken’, zei de winnaar.

Door het succes in New York, waar het parcours in de laatste 400 meter wat omhoog loopt, verdrong de favoriet zijn landgenoot Dennis Kimetto, die inmiddels met 2.02.57 (Berlijn) de mondiale toptijd op zijn naam heeft staan, nog van de eerste plaats in het klassement van de ‘World Marathon Majors’. Dat leverde hem een bonus op van 400.000 euro. De winst in New York was 80 mille waard.

Bij de vrouwen zegevierde Mary Jepkosgei Keitany in 2.25.07. De 32-jarige Keniaanse was 2 jaar geleden in Londen onder veel gunstigere omstandigheden aanzienlijk sneller op de 42,195 kilometer (2.18.37)

Keitany, die vorig jaar tijdelijk afstand nam van de sport om haar tweede kind ter wereld te brengen, versloeg in de ‘Big Apple’ haar landgenote Jemima Sumgong in de eindsprint. De Portugese Sara Moreira finishte bij haar debuut op de marathon als derde in 2.26.00.

Het Keniaanse succes vestigde uiteraard ook weer de aandacht op de dopingaffaire van Rita Jeptoo. De winnares van Boston en Chicago, tevens aanvoerster van WMM-lijst, leverde in september bij een controle tijdens de training een positieve plas in. Dat werd vrijdag bekend. De contra-expertise is nog niet gedaan.

ad.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter