QN Sport+ Television N.V.

‘Kroatie wil tegen Frankrijk revanche voor 1998’

Volgens de veelgeprezen bondscoach Zlatko Dalic is het bepaald geen toeval dat Kroatië in de knock-outfase van het WK in Rusland inmiddels drie verlengingen heeft overleefd. „We zijn in deze drie duels ook steeds teruggekomen van een achterstand van 0-1”, legde hij vol trots uit na de triomf in de halve finale op Engeland (2-1) in Moskou. „Dat is een kwestie van karakter. Wij zijn een land vol mensen die nooit opgeven.”

Kroatië versloeg eerder Denemarken en Rusland via strafschoppen. Van vermoeidheid wil Dalic na al dat overwerk echter niets weten. Het feit dat Kroatië een dag minder rust heeft voor de WK-finale op zondag dan tegenstander Frankrijk, dat op dinsdag België met 1-0 versloeg, is voor de 51-jarige trainer evenmin een bezwaar. „Excuses zijn er niet. We moeten de WK-finale gaan spelen alsof het onze eerste wedstrijd van het toernooi is.”

Kroatië kan tegen Frankrijk revanche nemen voor de nederlaag bij het WK in 1998 in de halve finales (1-2). „Iedere Kroaat zal zich dat nog herinneren. Misschien dat onze lieve God ons de kans geeft om dat verlies recht te zetten.”

Perisic

,,Ik ben nu even de gelukkigste man op aarde”, jubelde Ivan Perisic, de man van de belangrijke 1-1. ,,Met Frankrijk als tegenstander in de WK-finale komt mijn droom uit. Ook mijn moeder wilde dit ontzettend graag. Ongelooflijk dat onze wens nu werkelijkheid wordt.”

Perisic heeft een band met Frankrijk. Als tiener leefde en voetbalde hij twee jaar in Sochaux. De doelgerichte spits is daardoor ook de Franse taal machtig.

Perisic was een jaar of negen toen hij op de televisie zag hoe Kroatië in de halve finale van het WK in 1998 van Frankrijk verloor (1-2). ,,Ik zat destijds in mijn Kroatische shirt als groot fan voor de tv. Zondag sta ik op het veld in de WK-finale, uitgerekend tegen Frankrijk. Mooier kan het niet voor mij.”

Telesport