QN Sport+ Television N.V.

Kuijpers mag van FIFA in Rusland blijven

Of Björn Kuipers de finale van het WK voetbal mag fluiten is nog niet bekend, maar Team Kuipers mag voorlopig in ieder geval in Rusland blijven.

De FIFA zond maandag een aantal minder goed presterende huiswaarts. De wereldvoetbalbond is wel uitermate content met de prestaties van Kuipers, die net als een aantal van zijn collega’s moet afwachten.

Kuipers hanteerde dit WK al in vier wedstrijden de fluit. In de groepsfase leidde de tukker Egypte – Uruguay en Brazilië – Costa Rica. In de achtste finales zag hij Spanje strandden tegen Rusland. Vervolgens floot Kuipers nog de kwartfinale tussen Zweden – Engeland.

Ook tijdens het WK van vier jaar geleden stond Kuipers bij drie wedstrijden aan het roer. De 43-jarige arbiter moest toen na de achtste finales naar huis, omdat Oranje nog in het toernooi zat.

Overige duels

De FIFA heeft Andres Cunha uit Uruguay al aangesteld voor de eerste halve finale, dinsdag in Sint-Petersburg tussen Frankrijk en België. Het is nog niet bekend wie woensdag in Moskou de leiding heeft over Kroatië – Engeland. Zaterdag is in Sint-Petersburg de troostfinale om het brons, een dag later eindigt de strijd om de wereldtitel in de Russische hoofdstad.

Danny Makkelie blijft ook in Moskou. Hij behoort tot de tien video-arbiters die vanachter de tv-schermen de scheidsrechters op het veld helpen.

In 2013 en 2017 mocht Kuipers de finale van de Europa League fluiten en in 2014 de eindstrijd van de Champions League. Na de halve finales (Frankrijk – België en Engeland – Kroatië) wordt bekend gemaakt welke arbiter de finale krijgt toegewezen.

Telesport