Kwiatkowski grijpt wereldtitel

Michal Kwiatkowski is in Ponferrada wereldkampioen op de weg geworden. De 24-jarige Pool bekroonde een korte, maar knappe solo in de finale met de zege.

Nadat een reeks aanvallen was mislukt en een massasprint onvermijdelijk leek, vertrok Kwiatkowski op zes kilometer van de streep op imposante wijze. Alejandro Valverde en Philippe Gilbert reden in de achtervolging voor wat ze waard waren, maar de vogel was gevlogen.

Op twee seconden pakte Simon Gerrans de zilveren plak en werd Valverde derde. Bauke Mollema was op de achttiende plek en op 0.07 van de winnaar de beste Nederlander. Tom Dumoulin eindigde in dezelfde tijd als 22ste.

Opvolger Rui Costa

Zesenhalf uur eerder zette het peloton van 204 renners zich in gang voor de strijd om wie zich, als opvolger van Rui Costa, de wereldkampioen op de weg mag noemen.

Al in de eerste van veertien ronden (met een lengte van 18,2 kilometer) vormde zich een voor de favorieten volstrekt ongevaarlijke kopgroep. Carlos Quintero (Col), Zydruna Savickas (Lit), Oleksandr Polyvoda (Oek) en de Kroaat Matija Kvasina kregen dan ook de zegen van het peloton en pakten in een mum van tijd een kwartier voorsprong.

Na een uur koersen had de Poolse ploeg er genoeg van en werd de achtervolging ingezet. Nadat de Italianen het kopwerk hadden overgenomen, ging het rap en was het avontuur voorbij voor de vier.

Gaten

De tempoversnelling van de Italianen was dusdanig dat er gaten vielen in het peloton. Een groep van twaalf renners kon daardoor een gaatje met de rest slaan.

Van enige samenwerking was echter geen sprake, waardoor eerst Tony Martin en even later Giovanni Visconti en Martin Kennaugh probeerden weg te geraken. Ook zij redden het niet en op 30 kilometer van de streep reed het peloton weer voorop.

Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Stef Clement, Pieter Weening en Tom Jelte Slagter maakten daar al geen deel meer van uit. Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Wout Poels reden nog wel voorin, maar lieten zich geen moment zien.

Volgende avonturiers

Alessandro De Marchi, Michael Valgren Cyryl Gautier en Vasil Kirijenka waren de volgende avonturiers. Heel even zag het er goed voor hen uit, maar het gat (van een kleine minuut) dat zij hadden geslagen, werd weer snel gedicht.

Een massasprint leek onvermijdelijk, maar Kwiatkowski dacht daar anders over. De jonge Pool sprong naar de koplopers toe en ging niet veel later erop en erover.

De groep met achtervolgers leek de vluchter te pakken, maar eenmaal in de afdaling vloog de Pool naar beneden en was het gaatje geslagen. Op de meet hield hij nog net genoeg over.

Ponferrada – Ponferrada (254.8 km)

Pos Naam Nr. Team Nationaliteit Tijd
1 Michal Kwiatkowski 91 POL, POL   6:29:07
2 Simon Gerrans 46 AUS, AUS   +1
3 Alejandro Valverde 15 SPA, SPA   +1
4 Matti Breschel 131 DEN, DEN   +1
5 Greg Van Avermaet 56 BEL, BEL   +1
6 Tony Gallopin 29 FRA, FRA   +1
7 Philippe Gilbert 54 BEL, BEL   +4
8 Alexander Kristoff 107 NOR, NOO   +7
9 John Degenkolb 79 GER, DUI   +7
10 Nacer Bouhanni 27 FRA, FRA   +7

nos.nl

Share article

Latest articles