LeBron vs Stephen: droomfinale in de NBA

Vannacht start de finale van de NBA, Golden State Warriors tegen Cleveland Cavaliers. Ook wel: de meest waardevolle speler van het jaar tegen de beste speler ter wereld. Stephen Curry kan Golden State zijn eerste titel in veertig jaar bezorgen, LeBron James wil de titel voor het eerst in de geschiedenis naar Cleveland brengen. Het is de finale die iedereen in de loop van het seizoen verwachtte, maar toch ook verraste.

Golden State Warriors was het beste team van het reguliere seizoen, daar twijfelt niemand aan. 67 van de 82 wedstrijden werden gewonnen, (veel) meer dan de andere clubs. De Warriors staan bekend als een driepunter-team, want veel draait in Golden State om het langeafstandsschot.

Vloek van Cleveland

In Cleveland durft men bijna niet te denken aan het kampioenschap, hoe dichtbij dat ook is. De stad staat in de sportwereld bekend als vervloekt: sinds 1964 wist geen enkele grote sportclub uit Cleveland meer een titel te winnen. Toch zou dit wel eens het jaar kunnen zijn dat die ‘vloek’ wordt opgeheven.

Hoewel de ploeg zijn draai even moest vinden in het reguliere seizoen, ging die steeds beter spelen. LeBron James kwam dit seizoen met maar één doel voor ogen terug bij zijn oude club: de titel. Cleveland is een verzameling van sterren, met ook de jonge Kyrie Irving en Kevin Love in de gelederen – al moeten de Cavaliers Love deze finale wel missen door een blessure, en is ook Irving niet helemaal fit.

Het wordt de vijfde finale op rij voor King James, iets dat zelfs groten der aarde als Michael Jordan, Larry Bird en Kobe Bryant nooit lukte.

Maar als één team James kan stoppen, is het Golden State wel. De ploeg heeft deze play-offs al heel wat ervaring met grote sterspelers: Anthony Davis en zijn New Orleans Pelicans werden verslagen in de eerste ronde, en ook James Harden en Houston Rockets moesten het afleggen tegen de Warriors.

Sam Amick van USA Today heeft er een verklaring voor: de diversiteit van de ploeg. “Toen (Klay) Thompson moeite had met de geweldig getalenteerde Harden, probeerden de Warriors het met Harrison Barnes. Toen dat ook niet werkte, probeerden ze het met Draymond Green, en daarna met André Iguodala. De lijst van lange, atletische, all-round spelers gaat maar door.”

Het is een verdienste van coach Steve Kerr. Hij maakte deel uit van de Chicago Bulls van Michael Jordan en werd als speler vijf keer kampioen, maar is nu pas aan zijn eerste jaar als coach bezig.

Splash Brothers

Bovendien heeft Golden State de Splash Brothers: Klay Thompson en Stephen Curry. Er staat dit seizoen geen maat op Curry, die tot MVP werd gekozen. ESPN-schrijver David Thorpe: “De NBA heeft nog nooit een speler als Curry gezien. Nooit. Zijn talent om in een fractie van een seconde te schieten van grote afstand is ongeprecedeerd. Tel daar zijn tovenarij met de bal, passingsvermogen en defensieve talent bij op, en we hebben een player for the ages.”

Maatje en All-Star Thompson heeft ook al zo’n goed driepuntersschot en maakte dit seizoen veel indruk. Het is nog de vraag of hij alle wedstrijden in actie kan komen, omdat hij vorige week een hersenschudding opliep.

Het moge duidelijk zijn: deze twee teams zijn de absolute top van de NBA. Toch is het ook wel een verrassing dat Golden State en Cleveland gaan uitmaken wie de titel krijgt. De teams waren geen absolute favorieten aan het begin van het seizoen. Niet in de laatste plaats door hun recente geschiedenis.

Golden State werd vorig jaar al in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld, en stond de afgelopen twee decennia überhaupt maar een handjevol keren in de play-offs.

Hoewel Cleveland nog nooit de titel won, stond het in 2007 al eens in de finale. Toen kon een jonge LeBron James de druk niet aan, zoals hij dat in die jaren wel vaker niet aankon. Deze week krijgt hij een nieuwe kans. Eén ding lijkt zeker: spannend wordt het hoe dan ook.

Bron: nos.nl

Share article

Latest articles