Letitia Vriesde in Suriname

PARAMARIBO – Letitia Vriesde, die afwisselend in Suriname en Nederland woont, is dinsdag in Suriname aangekomen. De meest succesvolle Surinaamse hardloopster ooit, heeft op dit moment geen contact met sportautoriteiten in Suriname. Niet met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, de Surinaamse Atletiekbond of het Surinaams Olympisch ComitĂ©.

“Natuurlijk ga ik positief reageren als mij gevraagd wordt een bijdrage te leveren aan de sport”, zegt de atletiekhinde die Suriname op de wereldkaart heeft gezet tegen de Ware Tijd. “Ik ga uiteraard niet zeggen wat ik wil doen, maar wat men van mij verwacht is belangrijk. Ik heb in het verleden invulling gegeven aan mijn verlangens, dus als er iets is wat van mij wordt verlangd, dan is dat aan de orde.”

In Nederland is Vriesde verbonden aan Rotterdam Atletiek, een vereniging die de schoolsport bevordert. “Door corona is de schoolsport in Nederland ook op een laag pitje”, vertelt ze. De ex-atlete doet sport met de kinderen in een zaal. Ze heeft deze activiteit de afgelopen drie jaar overgenomen van een collega. “Het zijn kinderen van de basisschool. Ik vind het leuk met ze te werken.”

Schoolsport duurt veel langer in Nederland en past in het beleid van schoolsportverenigingen, verschaft Vriesde wat duidelijkheid. “Doorgaans sluiten de kinderen zich aan bij de reguliere verenigingen. Je kunt ze natuurlijk daartoe niet dwingen”, merkt ze op. “EĂ©n van mijn pupillen begon met schoolsport en geeft nu op zijn zeventiende les aan de kleintjes.” Hiermee wijst de ex-atlete op het belang van werken aan de basis, naar verder gevorderde sportbeoefening.

Over haar bedrijf, de twee naar haar vernoemde sportwinkels, zegt Vriesde dat er positief gekeken moet worden naar de situatie. “We maken een doorstart. Als je toch moet sluiten dan ga je nadenken over herinvestering en een doorstart maken. In het begin was het twijfelachtig hoe lang de zaak zou duren en of je nog bestaansrecht hebt, maar als je kijkt naar de wereld, bijvoorbeeld Nederland, hoeveel zaken over de kop gaan, dan mogen we blij zijn dat we hier nog overeind zijn gebleven.”

Zoals vele Surinamers bedenkingen hebben over welke zaken essentieel zijn en welke niet, plaatst Vriesde evenals haar echtgenoot Bas vraagtekens achter de opvatting. Ze is van mening dat sportwinkels essentieel zijn, omdat ze in een behoefte voorzien aan mensen die willen bewegen. “En de winkel voorziet in attributen die de mensen nodig hebben”, reageert ze resoluut.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles