Marokko worstelt met Afrika Cup

De Marokkaanse regering gaat binnenkort om de tafel met de Afrikaanse voetbalbond omuitstel te vragen van de Afrika Cup. Dat toernooi zou begin 2015 in Marokko gespeeld moeten worden, maar het land is bang voor een ebola-epidemie. Correspondent Sjoukje Rietbroek denkt dat Marokko de organisatie terug wil geven.

Waar zijn ze in Marokko precies bang voor?
“Het gaat niet zozeer om de spelers van de zestien deelnemende landen die naar Marokko komen, maar wel om de supporters die de ploegen achterna reizen. Marokko verwacht dat er duizenden, tot maximaal een miljoen fans op bezoek komen. Het is onmogelijk om die allemaal bij binnenkomst te controleren op de symptomen van ebola.”

Op 3 november komt het verzoek van Marokko bij de Afrikaanse voetbalbond (CAF) ter sprake. Wat is de inzet tijdens dat gesprek?
“Marokko heeft aangegeven dat het luistert naar het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die vindt het op dit moment te riskant om de Afrika Cup door te laten gaan. Daarom wil Marokko het toernooi een jaar of twee jaar later houden. Als de CAF niet ingaat op dat verzoek, zoals een woordvoerder al liet doorschemeren, dan is de kans groot dat Marokko zich terugtrekt.”

Ligt Marokko verder wel op schema in de voorbereiding?
“Qua organisatie is alles zo goed als klaar. Er is ook heel veel geĂŻnvesteerd in de organisatie van de Afrika Cup. Er zijn stadions gebouwd in Marakech en Agadir en er zijn wegen aangelegd om die goed bereikbaar te maken. Het is dus geen gemakkelijke keuze om het toernooi terug te geven.”

Hoe wordt er door de bevolking over gedacht?
“De meeste Marokkanen zouden het een verstandig besluit vinden als de Afrika Cup niet in Marokko gespeeld wordt. Voetbal is hier echt heel groot, maar de volksgezondheid wordt toch nog net iets belangrijker gevonden door de meerderheid van de bevolking.”

Welke andere mogelijkheden heeft de Afrikaanse voetbalbond, mocht Marokko zich terugtrekken?
“Ghana is al benaderd door de CAF en neemt het serieus in overweging om de organisatie over te nemen. Ook Zuid-Afrika is een kanshebber en ik heb begrepen dat Egypte en Sudan hebben aangegeven dat ook zij de Afrika Cup wel willen organiseren.”

nos.nl

Share article

Latest articles