QN Sport+ Television N.V.

Martino roemt ‘flankspeler’ Messi: Hij was de beste

Gerardo Martino kijkt tevreden terug op zijn aanvallende experiment tijdens het oefenduel met Kroatië (2-1 overwinning). De bondscoach van Argentinië moet in zijn voorhoede concessies doen en koos mede daarom voor Lionel Messi op de rechterflank.

Messi begon zijn indrukwekkende loopbaan als zestienjarige bij Barcelona als rechtsbuiten, maar eiste na verloop van jaren een rol op in de as van het veld. Trainer Pep Guardiola ging daarmee akkoord en dat kwam het imposante moyenne van Messi absoluut ten goede.

Imiddels staat de kleine Argentijn op 251 competitietreffers, 71 Champions League-doelpunten en was hij al 45 keer doeltreffend namens Argentinië. Geen reden om Messi van plaats te wisselen. Daar dacht bondscoach Martino anders over. ‘We hebben besloten om Messi vanaf de rechterkant te laten spelen. Dat kon bijna niet anders. We kunnen niet alle vier de nummers 9 in de spits laten spelen’, zei de Argentijnse keuzeheer voorafgaand aan het duel met de Kroaten.

Carlos Tevéz keerde na ruim drie jaar terug in de nationale ploeg van Argentinië. De spits van Juventus loste na ruim een uur Sergio Agüero af, maar wist zijn rentree niet op te luisteren met een doelpunt.

Wereldspitsen
Daarmee doelt de ervaren oefenmeester op het overschot aan wereldspitsen in zijn selectie. Behalve Messi heeft Martino ook Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero en Carlos Tévez tot zijn beschikking. ‘Het is lastig om ze allemaal op te stellen. Zeker tijdens de eindtoernooien. Maar goed, ik vind wel dat ze allemaal naar de zijkant kunnen uitwijken. Op die manier kunnen er meer spelers opduiken in de spits’, legt Martino uit.

Met Messi op rechts, Agüero in de punt van de aanval, Tevéz als invaller en Higuaín de hele wedstrijd op de bank werd Kroatië nipt verslagen. Martino kijkt tevreden terug op het optreden van zijn voorhoede. ‘Messi was onze beste speler, dus we hebben het niet verkeerd gezien om met hem op rechts te spelen’, zei Martino na afloop met een knipoog. ‘Maar ook Sergio Agüero en Carlos Tévez hebben goed gespeeld.’

In Londen leek Kroatië halverwege op weg naar een stunt tegen Argentinië, aangezien het op dat moment met 1-0 leidde. Na rust stelde Argentinië echter snel orde op zaken. Binnen een kwartier was de achterstand omgebogen in een voorsprong. Christian Ansaldi zorgde na voorbereidend werk van Agüero voor de gelijkmaker en Messi bepaalde de eindstand op 2-1 door een strafschop te benutten.

vi.nl