Medailleceremonie na valsspelen

Olympische sporters van wie pas later duidelijk wordt dat zij recht hadden op een olympische medaille omdat hun concurrenten op het gebruik van doping zijn betrapt, krijgen voortaan hun medaille overhandigd tijdens een extra ceremonie protocolaire. Dat heeft de president van het internationale antidopingagentschap WADA, Craig Reedie, gezegd in een radio-interview met de BBC.

Het gaat om atleten die een plek opschuiven omdat de nummer één, twee of drie betrapt is op doping. Volgens Reedie is het belangrijk dat schone atleten in het zonnetje worden gezet. “We zullen ervoor zorgen dat de medailles op een goede manier worden overhandigd”, sprak Reedie, die tevens vicepresident is van het Internationaal Olympisch Comité.

Procedure treedt bij Rio 2016 in werking

Hoe de ceremonie er precies uit zal gaan zien is nog onduidelijk. Met enige regelmaat wordt jaren later pas duidelijk dat een medaillewinnaar ten tijde van de Olympische Spelen doping had gebruikt. Die sporter moet dan zijn of haar medaille inleveren. Onlangs moest de Turkse atlete Asli Çakir Alptekin haar gouden medaille op de 1.500 meter van Londen inleveren nadat zij was betrapt op bloeddoping.

De nieuwe procedure treedt in werking met ingang van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

Bron: NOS.nl

Share article

Latest articles