QN Sport+ Television N.V.

Messi maakt het helemaal waar met goal van goud tegen Mexico

Argentinië heeft de zo belangrijke tweede groepswedstrijd tegen Mexico gewonnen, met dank aan Lionel Messi. De sterspeler maakte het verschil toen uitschakeling op het WK en het daarmee in duigen vallen van zijn droom angstvallig dichtbij kwam.

Lionel Scaloni voerde liefst vijf wijzigingen door ten opzichte van het openingsduel met Saoedi-Arabië dat de Argentijnen zo pijn verloren. Onder anderen Nicolás Tagliafico verdween uit de basis en met Lisandro Martínez kwam er een andere ex-Ajacied juist in de ploeg. In de voorhoede werd niets veranderd. Messi speelde voorin opnieuw samen met Lautaro Martínez.

De aanvallers van Argentinië werden lange tijd amper gevonden in de gevarenzone. Mexico startte sterk en probeerde de Argentijnen af te bluffen in de persoonlijke duels. Het werd een harde strijd in Lusail, met veel passie en stevige overtredingen, maar zonder veel kansen. Het was tekenend voor de aanvallende onmacht van Argentinië dat het team van Scaloni in de eerste helft tot slechts twee doelpogingen kwam. Mexico verdedigde sterk en deed dat zonder Ajacieden Edson Álvarez en Jorge Sánchez, die reserve waren. PSV’er Érick Gutiérrez begon ook op de bank, maar viel in de 42ste minuut al in voor Andrès Guardado, die verrassend naar de kant werd gehaald.

Messi maakt het verschil
De tijd tikte weg in het nadeel van Argentinië. Naarmate de nood hoger werd, waren de ogen meer en meer gericht op Messi. Keer op keer werd de linkspoot gezocht. Vroeg in de tweede helft hielden de Mexicanen hun adem in toen Messi achter de bal ging staan bij een vrije trap op een kansrijke plek, na een overtreding van Gutiérrez. Die kans was nog niet besteed aan de blikvanger, die een paar meter over schoot.

 

In de 64ste minuut was het wél raak, tot grote opluchting van de Argentijnen. De aanvaller ontving de bal van Ángel Di María en handelde snel. Messi zag dat er ruimte was voor een schot en haalde vanaf ongeveer twintig meter uit. Ochoa had geen antwoord op het lage, harde schot: 1-0. Voor Messi was het openingsdoelpunt tegen Mexico zijn achtste goal op een WK. Hij staat op dat vlak nu op gelijke hoogte met zijn idool: Diego Armando Maradona.

Het slotoffensief van Argentinië was vlak voor de goal van Messi al ingeluid met drie wissels. Het scenario veranderde door de flits van Messi. Vijf minuten na de goal wisselde Scaloni al defensief met het inbrengen van onder anderen Cristian Romero. De voorsprong kwam niet meer in groot gevaar. Sterker, Argentinië deelde in de 87ste minuut de genadeklap uit. Na een pass van Messi knalde invaller Enzo Fernández de bal in de verre hoek: 2-0. Met de zege op Mexico werd een deel van de schade hersteld.

 

DTSNV

Bij een overwinning op Polen in de laatste groepswedstrijd is Argentinië zeker van een plek in de achtste finale. Een gelijkspel kan ook genoeg zijn, afhankelijk van het resultaat bij Saoedi-Arabië tegen Mexico. Dankzij Messi is Argentinië in ieder geval voor een eerste keer dit toernooi door het oog van de naald gekropen. De droom is nog levend. Voor de ster van Argentinië gloort nog altijd de kans om zijn land net als Maradona in 1986 naar de wereldtitel te loodsen.

vi.nl