Mogelijk vroeg afscheid Hiddink

Twee dagen na het echec op IJsland (2-0) raakt de Nederlandse voetbalwereld niet uitgepraat over het spel van Oranje en de gevolgen daarvan voor de positie van bondscoach Guus Hiddink.

“Hiddink is kwetsbaar, oogt machteloos”, constateerde voetbalcommentator Arno Vermeulen in Nieuwsuur. De keuzeheer moet zich al na vier wedstrijden (en drie nederlagen) verantwoorden bij de bond. “Hij moet op het matje komen. Hij en zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooij mogen uitleggen waarom er strubbelingen zijn in de spelersgroep.”

Wanneer er een gesprek plaatsheeft met Bert van Oostveen, is nog niet bekend. “De directeur van de KNVB is ambitieus, was vier maanden geleden nog een held. En hij is hartstikke bang dat we het Europees kampioenschap gaan missen. Maar hij is wel degene die Hiddink heeft aangesteld. Met Blind als opvolger, waarvan we allemaal hebben gezegd: dat moet je niet doen.”

“Verlos Hiddink uit zijn lijden”

De ochtendbladen pakken woensdag uit met vernietigende koppen: “Ons advies: Hiddink, stap op!”, luidt de tekst op de voorpagina van het Algemeen Dagblad. De Telegraaf zet deze woorden groot op de eerste pagina van zijn tabloid: “Verlos Hiddink uit zijn lijden”.

Ook Vermeulen denkt dat het wat betreft Oranje wel eens snel afgelopen kan zijn met de 67-jarige Achterhoeker. “Ik heb het idee dat de KNVB met Hiddink een weg is ingeslagen die dood loopt. Dat zou best eens kunnen betekenen dat er heel vroeg afscheid wordt genomen. Er is weinig reden om te denken dat het binnenkort beter gaat.”

Lastig, Van Gaal opvolgen

Hiddink kreeg de erfenis mee van zijn voorganger Louis van Gaal, die Oranje op een haar na naar de WK-finale loodste. “Het geeft wel aan hoe geweldig het ging. Met Louis van Gaal die toch wel het maximale eruit haalde. Hij heeft het fantastisch gedaan. Als je daar aan twijfelde, weet je het nu zeker.”

Tel daarbij op dat Hiddink zelf niet meer in topvorm is. “Hij maakt een paar fouten. En dat verwacht je niet van iemand die zoveel ervaring heeft. Of dat onderschatting is, weet ik niet. Maar er gaat wel veel mis. Dat verbaast wel. Iemand die zoveel goed werk heeft geleverd in het verleden, daar is ineens weinig van over.”

Afstand van spelersgroep

Vermeulen begrijpt niet waarom Hiddink zijn selectie niet beschermt. Gelijk na de eerste nederlagen tegen Italië (2-0) en Tsjechië (2-1), uitte hij kritiek op enkele spelers. “Het is onbegrijpelijk. Hij neemt afstand van de spelersgroep. De nederlaag tegen Tsjechië werd opgehangen aan de fout van Janmaat. Maar Nederland speelde gewoon slecht voetbal en dat is de verantwoordelijkheid van de coach.”

Hij lijkt in niets meer op de man die in het verleden Nederland en Zuid-Korea naar de halve finales op een WK leidde. Er is geen duidelijke tactiek te ontdekken bij dit Oranje. “Er is geen chocola van te maken, van dit Nederlands elftal. Als het in de wedstrijd niet functioneert, dan moet je als coach zorgen dat het gáát functioneren. Je kunt niet na afloop zeggen: ze deden niet wat ik wilde.”

Ook over zijn omgang met de media, ontstaat plotseling ook kritiek. “Terwijl hij juist iemand was die ontzettend handig met de media omging. Wond de media om zijn vinger. Je vraagt je af waar deze ommezwaai opeens vandaan komt. Misschien zit de sleet erop.”

nos.nl

Share article

Latest articles