Het moordproces rond de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius nadert zijn ontknoping. Morgen hoort hij zijn straf voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Wordt Pistorius schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade? Dan verdwijnt hij voor minstens 25 jaar achter de tralies. Maar hij kan ook vrijgesproken worden, als de rechter de redenering van Pistorius volgt.
In de nacht van 14 februari 2013 hoorde Pistorius gestommel in de badkamer, zo beweert de gehandicapte atleet. In de overtuiging dat het om inbrekers ging pakte hij zijn wapen en vuurde hij verschillende kogels door de gesloten badkamerdeur. Pas toen hij de deur opende zag hij dat zijn vriendin Reeva op het toilet zat.
Maar volgens de openbare aanklager wist Pistorius maar al te goed dat Steenkamp in de badkamer was en had het koppel net voor het incident ruzie gemaakt. Dat leidt hij af uit getuigenissen van buren, die hen hadden horen schreeuwen net voor er schoten vielen. Volgens de openbare aanklager is Pistorius een door wapens geobsedeerd heethoofd.
Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbenen. Toen hij een jaar oud was werden zijn onderbenen geamputeerd. In 2004 werd hij wereldberoemd toen hij goud behaalde op de 200m van de Paralympische Spelen in Athene. Hij liep die afstand in een nieuw wereldrecord. In 2012 was hij de eerste atleet met twee geamputeerde ledematen die deelnam aan de gewone Olympische Spelen. Zijn bijnaam ‘Blade Runner’ dankt hij aan de smalle prothesen waarmee hij loopt.
Uitspraak
Na een proces van 41 dagen moet de rechter van het Hooggerechtshof in Pretoria beslissen welke straf Pistorius krijgt. Als ze gelooft dat Pistorius uit wettige zelfverdediging handelde kan hij de vrijspraak krijgen. Maar als ze de redenering van de openbare aanklager volgt riskeert Pistorius een veroordeling voor moord met voorbedachten rade, goed voor een gevangenisstraf van minstens 25 jaar. Ook een mildere straf, voor doodslag, is mogelijk. Daarop staan straffen van maximaal 15 jaar gevangenis.
ad.nl