QN Sport+ Television N.V.

NBA wil racistische Sterling weg bij Clippers

sterling

De NBA stelt alles in het werk om Donald Sterling het eigendom van basketbalclub Los Angeles Clippers te ontnemen. De 80-jarige Sterling kwam in opspraak door racistische uitlatingen en is al voor het leven geschorst uit de Amerikaanse basketbalcompetitie, maar voor het bestuur van de NBA is dat niet genoeg.

De profliga heeft Sterling formeel beschuldigd van racisme. Zijn laatdunkende opmerkingen over zwarte mensen hebben de sport volgens de NBA grote schade berokkend. De baas van de Clippers, die de club sinds 1981 in zijn bezit heeft, heeft tot 27 mei de tijd om te reageren op de aanklacht en mag zich 3 juni in een hoorzitting verantwoorden.

De hoorzitting wordt geleid door Glen Taylor, voorzitter van het NBA-bestuur en eigenaar van de Minnesota Timberwolves. Als 75 procent van de uitgebrachte stemmen in het bestuur zich achter de aanklacht schaart, worden de Los Angeles Clippers verplicht verkocht, met nieuwe eigenaars als resultaat.

Sterling werd voor het leven geschorst nadat een opname uitlekte waarin hij zijn vriendin vraagt ‘zich niet meer in het openbaar met zwarten te vertonen’. Vorige week verklaarde de 80-jarige miljardair op CNN spijt te hebben van zijn racistische uitlatingen.

Sterling, die ook een boete van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) kreeg, mag zich nog komen verantwoorden op een bijeenkomst van het NBA-bestuur. Doet hij dit niet, dan zal dit worden beschouwd als een schuldbekentenis, aldus de NBA.

ad.nl