Nieuw bestuur wil boksen populairder maken

PARAMARIBO РRemie Burke is op 6 april bij acclamatie gekozen tot voorzitter van de Surinaamse Boksbond (Subobo). Hij zit de komende vijf jaar aan om de sport popuplairder te maken. De twee leden, Sparimaka en Colorado Gym, hebben hun vertrouwen gesteld in het huidige bestuur.

Burke, die al jaren aan de weg timmert om boksen in Suriname te stimuleren in diverse buurten, heeft slechts √©√©n doel voor ogen. “Ik ga door waaraan ik jaren geleden mee begon en dat is de sport populairder maken.” De boksbond komt langzaam uit een diep dal, nadat die in de jaren zeventig ophield te bestaan. Burke probeert al sinds eindjaren negentig van de vorige eeuw nieuw leven in de organisatie te blazen.

 

In 1985 introduceerde hij het thaiboksen in Suriname. “Het boksen en thaiboksen gaan samen, omdat een thaibokser goed moet kunnen boksen om te kunnen overleven in de ring.” Daarom werkt hij nu samen met de Surinaamse Thaiboksbond onder leiding van Ilonka Elmont om thaiboksers de gelegenheid te bieden hun kunnen te tonen in de bokssport en een gooi te doen naar onder meer de Olympische Spelen.

De laatste wedstrijd met thaiboksers in december 2020 was ook de laatste vechtsportwedstrijd v√≥√≥r Covid-19 zich aandiende. De wedstrijd werd gehouden in de gym van Team IJvel. Alle contactsporten werden daarna verboden. “Door het coronavirus kreeg de bokssport een enorme klap.”

Burke is official bij USA Boxing. Met zijn opleidingen heeft hij enkele officials in Suriname voor wedstrijden klaargestoomd. De meeste bestuursleden zijn ook boksofficial. Burke heeft goed contact met alle voorzitters van het Caribisch Gebied. Elke maand wordt er een Zoom-vergadering gehouden en worden er diverse problemen opgelost.

De andere bestuursleden zijn Roland­o Baldew (ondervoorzitter), Guillermo Burke (secretaris), Ferhad Bondhla (tweede secretaris), Riaz Bondhla (penningmeester), Patrick Souprayen (tweede penningmeester), Iwan Haltman (wedstrijd commissaris) en de leden Jasien Mohammed Hoesein, Rose Benjamin en Jennifer Harvey.

DWtonline.com

Share article

Latest articles