Achter de schermen wordt er volop gediscussieerd over een nieuwe opzet van de Champions League. De ‘grote clubs’ sturen aan op een nieuw format, met twee poules van acht clubs. Het doel: meer topduels en hogere inkomsten.

De mogelijke oprichting van een Europese Super League is een sterk drukmiddel aan de onderhandelingstafel voor de nieuwe opzet van de Champions League. De UEFA bevestigt daarover in gesprek te zijn met alle betrokken partijen, waaronder ook de clubs.
Sky Sports schrijft dat er een vergevorderd plan op tafel ligt om de opzet van de Champions League radicaal te veranderen. De topclubs willen een poulefase van twee groepen met ieder acht clubs. De zestien deelnemende teams zijn zo verzekerd van veertien topwedstrijden (zeven thuis en zeven uit).

Huidige opzet
Nu spelen de topclubs in de poulefase tegen clubs uit kleinere voetballanden. Duels met de kampioenen van Wit-Rusland, Zweden en Kazachstan zijn bepaald niet lucratief. Na die poulefase volgt de knock out-fase, waarin grote clubs op een slechte dag voortijdig uitgeschakeld kunnen worden.
Nieuwe opzet
In het plan voor een nieuwe opzet zijn de zestien grootste clubs van Europa (zoals Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Paris Saint-Germain, Juventus en de Engelse topclubs) geplaatst in de loting bij de voorronde van 32 clubs. De zestien winnaars plaatsen zich voor de poulefase, waarin ze verzekerd zijn van 14 wedstrijden tegen de grooste clubs van Europa. Daarna volgt de knockout-fase tussen de beste clubs uit de twee poules.
Vanwege het lucratieve tv-contract dat de Engelse Premier League afsloot voor 2016 tot 2019 (7 miljard in 3 jaar), zijn de topclubs uit Spanje, Duitsland Italië en Frankrijk op zoek naar manieren om hun inkomsten te vergroten. Ze vrezen anders de aansluiting met de Britse topclubs te verliezen.

Geschiedenis Champions League
De Champions League werd in 1992 gelanceerd, als opvolger van de Europa Cup I, waarin de landskampioenen van Europa in een knockout-toernooi tegen elkaar streden. In de eerste opzet van de CL speelden alleen landskampioenen mee, die het in twee poulefases tegen elkaar opnamen. Zo waren de grote clubs verzekerd van een groot aantal wedstrijden.
In hun zucht naar meer inkomsten van de clubs uit de toplanden werd de opzet in 1997 voor het eerst veranderd. De acht beste Europese landen mochten twee clubs afvaardigen. Dit ging logischerwijs ten koste van de kampioenen uit kleinere voetballanden, die zich via een aantal voorrondes moesten zien te plaatsen.
Al twee jaar later werd het format opnieuw gewijzigd. De drie beste landen mochten nu vier clubs afvaardigen naar de (voorronde van de) Champions League. Enkele kleine wijzigingen daargelaten is de opzet van 1999 nog steeds in gebruik.
Bron : Ad