NL Breaking Team klaar voor de Spelen

De breakers India Sardjoe, Menno van Gorp en Lee Lou Demierre gaan Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs. Donderdagmiddag, 4 juli, lieten de breakers hun licht schijnen over de Olympische Spelen in Parijs, op Papendal te Arnhem, Nederland.

Het olympisch gevoel leeft bij iedereen in de groep. Er zijn al jaren sportieve en culturele evenementen. Er zijn wat strengere regels voor de sportieve evenementen. De Nederlandse krijgt heel veel uitnodigingen voor wedstrijden en ook heel veel media-aandacht.  India Sardjoe is inmiddels geslaagd voor haar eindexamen en kan zich thans volledig richten op de Olympische Spelen. Breaking is een jurysport. De jury moet een winnares aanwijzen. Haar eigen dans perfectioneren en origineler zijn dan haar tegenstander, kunnen de juryleden overtuigen.

India is inmiddels verbonden aan Nike, Odido en de NS. Ze maakt zich daarom over haar vervolg van haar sportloopbaan geen zorgen „De sponsoren zijn heel flexibel en met een planning komt het wel goed.” Ze houdt ook van voetbal. „Een loopbaan als vrouwenvoetballer had ook gekund.” Na de Spelen wil India genieten van haar tussenjaar. Daarna wil ze psychologie studeren.

Drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp heeft zich in Boedapest geplaatst voor Parijs. Hij werd zevende in het algemeen klassement. De beste tien breakers mochten naar Parijs. „Het is heel mooi om de Olympische Spelen als breaker en alle ontwikkelingen nog mee te mogen maken.” De pilaar in de break is op zijn twaalfde begonnen met break. „Ik ga voor een podiumplek en ook om te genieten. Straks sta ik in Parijs met een fijn gevoel en voel ik minder druk.”  De scene is volop in ontwikkeling. Een breaker is een kunstenaar en een atleet. De sportkant staat nu centraal. „Een breaker is zeventig procent kunstenaar en dertig procent atleet. Er is in de laatste jaren wel een verandering ontstaan: zeventig procent atleet en dertig procent kunst.” De cultuur zal altijd een belangrijke rol blijven spelen. Breaking leeft als nooit tevoren.

tromoto nv

Het motiveert Menno om in Parijs deel te mogen nemen namens Nederland, zijn familie en vrienden. De Olympische Spelen worden het allergrootste sportevenement om break te laten zien.

Menno is ook eigenaar van een dansschool in Rotterdam en hij geeft ook les. Hij organiseert ook veel binnen de breaking scene en is ook jurylid bij wedstrijden. Wellicht zien we Menno ooit terug als bondscoach tijdens de Olympische Spelen, gelet op zijn lange en goede staat van dienst.

Lee Lou Demierre verkeert in topvorm. Hij gaat voor een medaille en de belevenis. „Als ik geniet dan dans ik beter. Dat is belangrijk voor mij. De Spelen zijn nieuw, en ik vind het mooi dat breaking een kans heeft gekregen. Het is een wedstrijd, super dynamisch en origineel. Ik denk dat het ook de mensen zal inspireren.” Lee won de olympische kwalificatietoernooien in Shanghai en Boedapest. “Alle concurrenten waren van een hoog niveau. Ik kreeg de kans om tegen wereldkampioenen te battlen.” Er wordt veel liefde en respect voor alle breakers gevoeld. Breaking is een grote familie. Dat zal tijdens de Spelen niet anders zijn. „Er zijn wereldkampioenen die reeds gekwalificeerd zijn. Ik heb nog niet tegen elke wereldkampioen kunnen battlen.” Op 5 augustus komen de breakers aan in Parijs. Veel tijd om te trainen is er niet. „Het olympisch toernooi vindt over een maand plaats. Ik luister goed naar mijn lichaam, als ik het gevoel krijg dat ik de limits aan het pushen ben, dan doe ik het rustiger aan. Ik zal niet veel gaan aanpassen.”

Na de Spelen is Lee toe aan een vakantie. Hij verwacht wel dat er veel media-aandacht zal zijn als hij bij de beste 3 eindigt. Over zijn deelname aan wedstrijden is hij helder. „Ik kies mijn wedstrijden uit en waak voor overexposure. Het is belangrijk dat ik mijn rust pak en dat ik ga shinen.”

Lee is lid van de crew The Ruggeds in Eindhoven. „Ik kan tien tickets reserveren en het zou supertof zijn als mijn crew erbij kan zijn.”

Het olympisch breaktoernooi is op 9 en 10 augustus 2024 op het Place de la Concorde in Parijs. Op 9 augustus zal India Nederland vertegenwoordigen bij de B-girls. Op 10 augustus zullen Menno en Lee Nederland vertegenwoordigen bij de B-boys.

Hoofdfoto: ©QN Sports/Shravan Dielbandhoesing

Auteur: Shravan Dielbandhoesing, online redacteur QN Sport

Share article

Latest articles