O’Connor wint rit naar Madonna di Campiglio, toppers houden zich gedeisd

De zeventiende etappe van de Giro d’Italia, een bergrit van Bassano del Grappa naar skioord Madonna di Campiglio over 203 kilometer, is gewonnen door de Australi√ęr Ben O’Connor.

Hij maakte deel uit van een vroege kopgroep en bereikte uiteindelijk solo de finish. Hermann Pernsteiner finishte als tweede, Thomas De Gendt pakte de derde plaats.

De mannen van het klassement hielden zich, met de koninginnenrit van morgen in het achterhoofd, gedeisd en kwamen op zo’n vijf minuten van de winnaar gezamenlijk over de streep. Jo√£o Almeida behield derhalve de roze leiderstrui en weet Wilco Kelderman nog altijd zeventien seconden achter zich.

Negentien man

Op weg naar de eerste bergtop, de Forcella Valbona (22 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6), formeerde zich een kopgroep van negentien man die de zegen van het langzaam uitdunnende en door de ploeggenoten van Jo√£o Almeida aangevoerde peloton kreeg. De marge groeide in de klim tot zo’n vijf minuten.

Tot de vroege vluchters behoorde ook Ruben Guerreiro, die zijn kans schoon zag een slag te slaan in de strijd om de blauwe bergtrui. De Portugees passeerde als eerste de top en verdrong dankzij de verdiende veertig punten Giovanni Visconti van de eerste plaats in het klimmersklassement.

Het Giro-peloton koerst door het besneeuwde Italiaanse landschap.

De Monte Bondone (20 kilometer √° 6,8%, met pieken van 15%), vooraf beschouwd als de lastigste klus van de dag, bracht geen nieuwe tekening in de strijd. Guerreiro voegde andermaal het maximum van veertig bergpunten aan zijn totaal toe op de top, waar het peloton met een achterstand van zo’n zeven minuten doorkwam.

Vier man van Movistar

Terwijl de Oostenrijker Hermann Pernsteiner, vijftiende in het algemeen klassement op 9.53 van Almeida, stilletjes mocht gaan denken aan een sprong naar de topvijf, reed Dario Cataldo, een van de vier Movistar-coureurs in de voorste gelederen, in de afdaling van de Bondone in zijn eentje weg uit de kopgroep.

Op de glooiende weg richting de volgende bult, de Passo Durone (10,4 kilometer √° 6%), wist de een na de ander weer aan te sluiten bij Cataldo. Onder hen Pernsteiner, die zich in eerste instantie had laten verrassen, en Thomas De Gendt, die als eerste de top rondde.

Nog voor de slotklim naar Madonna di Campiglio (12,5 kilometer √° 5,7%) werd aangevangen, was de kopgroep alweer gegroeid tot vijftien man. Drie renners droegen het shirt van Movistar om de schouders, maar zij behoorden ook tot de eerste gelosten.

Speldenprik

Met nog zeven kilometer te gaan nam Ben O’Connor de benen, waarop Pernsteiner de achtervolging inzette. Tevergeefs, de 24-jarige Australi√ęr van NTT liet zich niet meer achterhalen en spoelde met de mooiste overwinning uit zijn loopbaan de bittere smaak van gisteren, toen hij achter de Sloveen Jan Tratnik¬†als tweede finishte, ruimschoots weg.

Wilco Kelderman (midden) bereikt de finish in Madonna di Campiglio.

Achter de strijd om de dagzege deelde Sunweb nog even een speldenprik uit aan Almeida. Jay Hindley plaatste op de slotklim plots een kleine versnelling. Ploeggenoot Kelderman dook erachteraan, maar echt doorgezet werd de aanval niet.

Op Brandon McNulty na bleef de toptwaalf van het klassement tot aan de streep bijeen. Die groep van elf gaf 5.11 toe op O’Connor.

 

 

Bron: NOS.nl

Share article

Latest articles