QN Sport+ Television N.V.

Ongekende straf voor Barcelona

FC Barcelona mag de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken. Die straf kreeg de Spaanse topclub vandaag van de FIFA.

Barcelona moet bovendien een boete van 450.000 Zwitserse franc (omgerekend circa 370.000 euro) betalen. Volgens de FIFA heeft de club bij tien transfers van spelers jonger dan 18 jaar de regels overtreden. Barcelona heeft drie maanden de tijd gekregen ‘om de situatie van de bewuste spelers in orde te brengen’.

Door het transferverbod mag de Catalaanse grootmacht pas in de zomer van 2015 weer spelers aantrekken.

Uit onderzoek van het ‘FIFA Transfer Matching System’ blijkt dat Barcelona bij de overgang en registratie van buitenlandse minderjarigen van 2009 tot 2013 de regels heeft overtreden. Momenteel zijn alleen buitenlandse transfers van spelers ouder dan 18 jaar toegestaan in Spanje. Minderjarige uitzonderingen kunnen, maar dan moet een FIFA-commissie wel zijn fiat geven. Er geldt een limiet van drie spelers. ‘De FIFA stelde daarnaast nog enkele overtredingen vast’, meldt de FIFA in een mededeling. In september 2013 legde Barcelona ook een Nederlands jongetje vast: de destijds 11-jarige Fodé Fofana uit Groningen.

Ook de Spaanse voetbalbond RFEF heeft volgens de FIFA fouten gemaakt bij de transfers en registratie van minderjarige voetballers. De RFEF kreeg een boete opgelegd van omgerekend 410.000 euro en dient binnen een jaar zijn controlesysteem op orde te hebben.

AD.nl