Oranje in spektakelstuk langs Australië

Oranje heeft in het tweede groepsduel op het WK dankzij invaller Memphis Depay een zwaarbevochten 3-2 overwinning geboekt tegen Australië. Na de wervelende voetbalshow van vrijdag tegen Spanje (5-1) kwam het Nederlands elftal geen moment écht in het spel, maar werd een achterstand wel knap omgezet in een overwinning. Robin van Persie en Bruno Martins Indi liepen daarentegen wel tegen respectievelijk een schorsing en een blessure aan.

Bondscoach Louis van Gaal startte in Porto Alegre met de basiself die de wereldkampioen met 5-1 verpulverde én dus ook in het beproefde 5-3-2-systeem. Vanaf de beginfase draaide het evenwel stroef bij Oranje en schroomden de Australiërs niet vroegtijdig druk te zetten of vol scherpte de duels aan te gaan.

Na twintig minuten kwam Oranje wél op voorsprong. Kort na een gekraakt schot van Mark Bresciano, pikte Daley Blind na Australisch balverlies op het middenveld de bal op en kon hij rond de middenlijn Arjen Robben aanspelen. Wat volgde was een lange rush waarin Robben Alex Wilkinson van zich af schudde en de counter omzette in een goal: 0-1. Het was voor Robben al zijn derde WK-treffer van dit toernooi, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met de Duitse topscorer Thomas Müller.

Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong. Want binnen een minuut was het alweer gelijk. Spits Tim Cahill werd te veel ruimte gelaten en hij kon de hoge voorzet van Ryan McGowan op fantastische wijze in één keer op zijn slof nemen. De volley sloeg als een granaat via de onderkant van de lat achter Jasper Cillessen in het doel: 1-1.

Tim Cahill in extase na zijn schitterende goal. Net als Robin van Persie liep ook hij tegen een schorsing aan.
Tim Cahill in extase na zijn schitterende goal. Net als Robin van Persie liep ook hij tegen een schorsing aan.

Oranje oogde geschrokken en haalde opgelucht adem toen Bresciano even later over schoot. Nog voor rust was er nóg een tegenvaller. Na een schop van Cahill moest Bruno Martins Indi op een brancard geblesseerd het veld verlaten. Van Gaal toonde direct aanvallende inspiraties door Memphis Depay als zijn vervanger te brengen en over te stappen op het 4-3-3-systeem. Dat bleek een gouden greep.

Schorsing
Direct na rust kreeg Oranje nóg twee tegenvallers te verwerken. Eerst incasseerde Robin van Persie een gele kaart van de Algerijnse arbiter Djamel Haimoudi. De aanvoerder van Oranje raakte Matthew Spiranovic in het gezicht en is door de gele prent geschorst voor het derde en laatste groepsduel met Chili. Zeven minuten na de kaart kwam Nederland op achterstand. Haimoudi wees naar de penaltystip toen invaller Oliver Bozanovic koud drie minuten in het veld de bal tegen de arm van Daryl Janmaat aan schoot. Mile Jedinak benutte de strafschop feilloos.

Opnieuw was een voorsprong geen lang leven beschoren. Van Persie tekende na een schitterende steekbal van Depay met een hard schot in het dak van het doel eveneens voor zijn derde WK-goal in Brazilië. Belangrijker: het was 2-2.

Memphis Depay wordt geknuffeld na zijn goal.

Depay groeide uiteindelijk uit tot de meest gevierde Oranje-international. De PSV-jongeling besloot, zoals hij in de Eredivisie wel vaker deed het afgelopen seizoen, eens uit te halen van afstand en verraste daarmee doelman Mathew Ryan, die allesbehalve vrijuit ging. Die 3-2 viel kort nadat Tommy Oar (FC Utrecht) besloot in riante positie af te leggen op Mathew Leckie die Cillessen probeerde te bestoken door de bal op zijn borst te laten vallen. Een kopbal had Oranje wellicht meer problemen bezorgd.

Volgende ronde
Na de 3-2 leek Australië rijp voor de sloop, maar Robben, Van Persie, Nigel de Jong en invaller Jeremain Lens slaagden er niet in de spanning weg te nemen. Toch bleef Oranje overeind waardoor de knock-out-fase al zo goed als zeker is. Australië verloor vrijdag ook al met 3-1 van Chili en staat nog altijd op nul punten. Oranje kan vanavond vanaf 21.00 uur in een zetel gaan kijken hoe Spanje en Chili het tegen elkaar opnemen. Bij minimaal een punt voor Chili is het Nederlands elftal zeker van de tweede plek en de volgende ronde. Alleen als Spanje wint, doelsaldo geeft bij een gelijk aantal punten immers de doorslag, is een plek bij de laatste zestien nog geen feit.

Bondscoach Louis van Gaal moest vaker dan hem lief was bijsturen.
Bondscoach Louis van Gaal moest vaker dan hem lief was bijsturen.

vi.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter