QN Sport+ Television N.V.

Oranje komt met schrik vrij: opleving Lewandowski niet genoeg voor Polen

Zweden heeft de groepsfase van het EK woensdag afgesloten met een zege op Polen. Robert Lewandowski maakte het nog spannend, ook voor het Nederlands elftal, maar moet door de nederlaag naar huis.

Zweden was dankzij de vier punten uit de eerste twee groepsduels al zeker van een plek in de achtste finale. Het was alleen nog de vraag op welke plek het land zou eindigen in Groep E. Polen had nog hoop, ondanks het ene punt dat tot woensdag werd gepakt. Robert Lewandowski en co zullen vol vertrouwen het duel met Zweden in zijn gegaan, maar al na 81 seconden werd de Poolse hoop aan flarden geschoten.

Zo lang was Zweden-Polen namelijk onderweg toen Emil Forsberg de score al opende. De spelmaker van RB Leipzig veroverde de bal nadat ploeggenoot Alexander Isak die op de rand van het strafschopgebied was kwijtgeraakt. De verdediging van Polen stond niet goed en Forsberg had aan de linkerkant de vrije doortocht, waarna hij met zijn linkervoet de bal in de verre hoek schoof. Niet geheel verrassend kreeg Lewandowski ruim een kwartier later de grootste kans op 1-1. De spits van Bayern München kopte tot twee keer toe op de lat.

 

Voor de Zweden leek er in de tweede helft weinig meer aan de hand. Wojchiech Szczesny hield een poging van Robin Quaison nog uit zijn doel, maar was kansloos bij een counter na een klein uur. Dejan Kulusevski leidde die in en bediende Forsberg, die met scherp schoot: 2-0. Een minuut later stond het echter 2-1 nadat Robert Lewandowski de bal uit een counter in de rechterhoek krulde.

De 2-2 van invaller Jakub Swierczok ging kort daarna niet door vanwege buitenspel, maar de gelijkmaker viel in de slotfase alsnog. Lewandowski nam een voorzet vanaf de linkerflank aan en schoot raak. Zo ontnam hij Zweden de koppositie in Groep E en liet hij Oranje in spanning. Bij winst van Polen zou het Nederlands elftal namelijk de nummer drie van Groep F treffen in de achtste finale. De vrees werd pas in de extra tijd weggenomen toen Viktor Claesson de 3-2 maakte namens Zweden. Hierdoor werd duidelijk dat Oranje Tsjechië gaat treffen.

DE BEOORDELINGEN VAN ZWEDEN-POLEN:

Zweden

Robin Olsen 6,5
Michael Lustig 6
(68. Emil Krath)
Victor Lindelöf 6,5
Marcus Danielson 6,5
Ludwig Augustinsson 5,5
Sebastian Larsson 6
Albin Ekdal 7
Kristoffer Olsson 7,5
Emil Forsberg 7
(77. Viktor Claesson)
Robin Quaison 5,5
(55. Dejan Kulusevski) 7
Alexander Isak 6
(68. Marcus Berg)
Bondscoach: Janne Andersson 7

Polen

Wojciech Szczesny 5,5
Bartosz Bereszynski 6
Kamil Glik 5,5
Jan Bednarek 6,5
Grzegorz Krychowiak 6
(79. Przemyslaw Placheta)
Mateusz Klich 5,5
(73. Kacper Kozlovski)
Kamil Jozwiak 4,5
(61. Jakub Swierczok)
Karol Swiderski 5,5
Tymoteusz Puchacz 5
(46. Przemyslaw Frankowski) 7
Robert Lewandowski 7,5
Bondscoach: Paulo Sousa 7
Scheidsrechter: Michael Oliver 7

vi.nl