Platini stelt dat er mondeling akkoord was met Blatter over betaling

Volgens Michel Platini was er sprake van een mondelinge afspraak met Sepp Blatter over de betaling voor zijn werkzaamheden bij de FIFA in de periode tussen 1998 en 2002.
Dat zegt de UEFA-preses maandag in de krant Le Monde.

Zowel Platini als Blatter is voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA omdat de betaling van 1,8 miljoen euro niet in het belang van de wereldvoetbalbond zou zijn geweest.

“Ik heb geleerd dat in het Zwitserse recht een mondeling akkoord hetzelfde is als een contract. Het was iets van man tot man, een herenakkoord”, aldus Platini. “In die tijd had ik ook geen zaakwaarnemer of belangenbehartiger.”

De oud-topvoetballer begon in 1998 met zijn werk voor de FIFA, vlak nadat Blatter werd gekozen als voorzitter.

“Ik heb onder meer gekeken naar de internationale kalender en naar verschillende projecten. Bovendien vergezelde ik Blatter bij verschillende trips. Ik heb echt veel gedaan in die periode, veel mensen kunnen daarvan getuigen.”

Platini kreeg het leeuwendeel van zijn geld pas in 2011, negen jaar nadat zijn werkzaamheden waren afgerond en vlak voordat de UEFA aankondigde Blatter te steunen bij de voorzittersverkiezingen van dat jaar.

“Ik ben niet bezeten door geld, ik was als vrijwilliger actief voor het comité van het WK 1998 in Frankrijk. In 1992 zegde ik Real Madrid af, hoewel ik daar een blanco cheque kon ondertekenen.”

Lager salaris
Volgens Platini was het niet mogelijk dat hij zijn volledige bedrag in één keer zou krijgen.

“Ik was al verschillende maanden bezig zonder dat ik ook maar iets had gekregen. Op een gegeven moment vroeg ik Blatter of er problemen waren. Hij antwoordde bevestigend. ‘Ik kan je geen één miljoen dollar betalen aan salaris, dan zou je drie keer zoveel verdienen als de secretaris-generaal van de FIFA’, zei hij. Daarom kreeg ik een contract dat voorzag in een lager salaris, waarbij ik de rest later zou krijgen. ‘Later’ werd alleen ‘nooit’.”

Blatter meldde vrijdag ook al dat er sprake was van een herenakkoord met Platini.

Verkiezingen
Overigens heeft de ethische commissie liever niet dat geschorste bestuurders uitspraken doen over hun zaak terwijl er nog geen definitieve uitspraak is gedaan. Om die reden werden in het verleden bestuurders bestraft.

Platini heeft nog altijd de ambitie om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. De verkiezingen staan vooralsnog gepland voor 26 februari. Dinsdag vergadert de top van de wereldvoetbalbond over een mogelijk nieuwe datum door de onrust.

Door: NU.nl

Share article

Latest articles