QN Sport+ Television N.V.

Prijzenkast trainer Xavi puilt nu al uit: zevende prijs in twee jaar tijd

De prijzenkast van Xavi Hernández als trainer begint voller en voller te raken. De oud-middenvelder legde vrijdag met Al-Sadd beslag op de Emir Cup en heeft met de Qatarezen nu zeven prijzen in twee jaar tijd gewonnen.

De 41-jarige Xavi sloot zijn spelersloopbaan af bij Al-Sadd. Hij voetbalde er vier jaar en pakte daarin vier prijzen: de landstitel, de Qatar Cup, de Emir Cup en de nationale Super Cup.

Als trainer werd Xavi met Al-Sadd opnieuw kampioen. Hij won daarnaast tweemaal de Qatar Cup en hij pakte de Super Cup, de Stars Cup en, na vrijdagavond, twee keer de Emir Cup. De Emir Cup is een jaarlijks bekertoernooi waar achttien teams uit de hoogste en tweede afdeling aan meedoen. Al-Sadd is met achttien eindzeges recordhouder.

Al-Sadd, dat in de Qatar Stars League na zes speelronden bovenaan staat, speelde de finale tegen het Al-Rayyan van trainer Laurent Blanc. Yacine Brahimi zette Al-Rayyan op voorsprong, maar na een klein uur spelen maakte Santi Cazorla er vanaf elf meter 1-1 van. Uiteindelijk nam Al-Sadd de strafschoppen beter daar verdediger Shoja Khalilzadeh de enige was die miste.

‘We zijn erg blij om de beker opnieuw te winnen’, zei Xavi na afloop. ‘Het was niet makkelijk, want Al-Rayyan speelde goed en heeft een coach van hoog niveau. Gelukkig zijn we erin geslaagd om als winnaar van het veld te stappen. We hebben deze titel verdiend na onze goede prestaties gedurende het hele toernooi. Ik hoop dat dit motiverend werkt voor de rest van het seizoen.’

Barcelona
Hoelang Xavi trainer blijft bij Al-Sadd is onduidelijk. Hij heeft nog een doorlopend contract tot medio 2023, maar wordt veelvuldig in verband gebracht met Barcelona. In juni zei Xavi bij een bezoekje aan Barcelona nog dat hij er niet op rekent binnenkort terug te keren: ‘Ik kreeg direct berichtjes van allerlei mensen over Barcelona. “Heb je het nog niet gehoord?” Nee, want Barcelona heeft met Ronald Koeman een trainer die alle respect verdient. Daarnaast heb ik geen haast.’

vi.nl