Real Madrid Foundation voetbal clinics heeft educatief- en vormingskarakter

Deze week staat in het teken van de Real Madrid Foundation voetbalclinics in het Franklin Essedstadion. Maandag maakten 75 jonge voetballers een aanvang met dit vijfdaagse avontuur. De deelnemers worden door middel van verschillende trainingen niet alleen voetballend, maar ook sociaal-maatschappelijk gevormd.

Na afloop van de clinics vrijdag zal de beste speler worden uitgekozen die het dichtst bij de filosofie komt, waarvoor de Real Madrid Foundation staat. De uitverkorene krijgt vervolgens een volledig betaalde reis- en verblijfkosten voor deelname aan het world challenge tournament in Madrid, Spanje volgend jaar april. Naar verluidt doen een aantal landen mee aan dit evenement.

Gelet op bovengenoemde vereisten gaat het bij de Real Madrid Foundation niet specifiek om de beste voetballer. “Je kan een geweldige voetballer zijn, maar geen juiste mentaliteit en discipline hebben”, aldus Quaraisy Nagessersing, CEO van QN-Sports. Zijn bedrijf is officieel partner van de Real Madrid Foundation clinics in Suriname sinds februari dit jaar. “Wij zijn eindverantwoordelijk voor alles wat hier gebeurt.”

Naar zeggen van de bedrijfsleider heeft zijn organisatie er ruim negen maanden over gedaan om geheel volgens het plan van de Madrid Foundation eindelijk de clinics in Suriname te doen plaatsvinden. De gesprekken begonnen vorig jaar. Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zette zaken even on hold. In januari werd de dialoog wederom opgepakt, waarna er een screening plaatsvond als QN-Sports aan alle vereisten voldeed. “Je moet wel voldoen aan alle eisen, want het zijn professionele coaches die van de foundation afreizen.” Nadat alles in orde bleek te zijn ondertekenden de CEO en de Real Madrid Foundation clinics in februari het contract. “In april ben ik gevlogen naar Madrid voor de presentatie”, aldus Nagessersing.

tromoto nv

Doelstelling van de Clinics

Het is duidelijk waarvoor dit project staat namelijk discipline, factor tijd, mentaliteit en school educatie. “Uiteindelijk moet je een goed mens worden in de maatschappij, waarbij sport een doorslaggevende factor is”, benadrukt Nagessersing. “Madrid kijkt niet alleen naar de voetbalkwaliteiten, maar meer nog ben je een goed mens op het veld, je karakter, hoe gedraag jij je.”

Op de vraag als er voor lokale talenten een kans bestaat om bij de Real Madrid jeugdacademie terecht te komen zegt Nagessersing “nee.” Hij heeft april dit jaar van dichtbij het world challenge tournament mogen bezichtigen. De QN-Sports baas legt uit dat er heel veel scouts tijdens dit toernooi rondlopen. Indien er een uitzonderlijk talent is “dan denk ik wel dat de academy contact zal maken, maar dit heeft puur te maken met educatie, mentaliteit, tijd enzovoort.”

Real Madrid gaf tijdens de teach-in duidelijk aan dat de kinderen zelf hun kleding thuis moeten wassen. “Zo begint zelfstandigheid.” Indien een ouder haar kroost te laat op de training brengt worden ouder en kind gestraft. Zij zullen op de tribune plaats moeten nemen en mag het kind niet meetrainen.

Nagessersing wil met deze voorbeelden de serieusheid van discipline benadrukken, die reeds op jonge leeftijd moet worden bijgebracht. “Iedereen wil voetballen en heeft een droom, maar je moet wel een goede basis leggen.” Naar verluidt vonden enkele pupillen de trainingen van de eerste dag “een beetje pittig en op een ander niveau. Je merkt dat het nu al begint bij deze coaches (jeugdniveau) om daar te komen.”

Leermoment voor lokale coaches

Voorafgaand aan de clinics werd er voor 30 lokale voetbalcoaches een workshop gehouden. Dit geschiedde op speciaal verzoek van de Real Madrid Foundation. Nagessersing benadrukt dat op drie oefenmeesters na (Kenneth Jaliens, Raymond Mannen en Delano Baal allen in het bezit van een UEFA B-diploma) in principe geen van de overige lokale coaches voldoet aan de vereisten van de UEFA (Europese Voetbal Unie). “Je moet een UEFA A en B diploma hebben en geen van de coaches die meededen zijn in bezit hiervan.” Het overgrote deel van voetbaltrainers in Suriname beschikt over de A, B en C-diploma’s van de Stichting Instituut Sportopleidingen (Siso) in samenwerking met de Surinaamse Voetbalbond (SVB). “Dit telt echter niet in Europa.”

Tijdens de workshop is er een theoretisch en praktisch gedeelte afgewerkt. De oefenmeesters werden gedurende de activiteit goed geobserveerd door de procoaches van Madrid. “Zij hebben gekeken hoe de coaches zich gedroegen”, legt Nagessersing uit. Uiteindelijk werd gekozen voor Silvion Sedney, Miguel Shepperd en Orpheo Klassie (Transvaal), Roy Mona (Voorwaarts) en Gary Chin A Hin (Puwanani). Het vijftal assisteert de procoaches tijdens de clinics. Opvallend genoeg zijn er jeugdcoaches uitgekozen, “want uiteindelijk werken zij met de jeugdspelers. Deze vijfdaagse clinic zal voor hen dus een mooi leermoment zijn.”

Keuze voor voetbaltalenten

Naar verluidt worden de deelnemende voetballers volgens de voorschriften van de Real Madrid Foundation in 3 leeftijdscategorieën onderverdeeld (U-10, U-12 en U-14). Nagessersing benadrukt dat er geen selectieprocedure aan te pas komt, “maar je moet betalen om mee te doen aan de clinic.” Hij legt uit dat dit overal ter wereld het geval is. “In de Verenigde Staten van Amerika kost dezelfde clinic 800 Amerikaanse dollars, in Sint-Maarten 350 euro en in Bonaire 325 euro.” De deelnemers in Suriname moesten 300 euro neertellen.

De QN-Sports CEO legt uit dat echter niet ervoor gekozen is het geheel open te gooien, omdat ouders die over het geld beschikken makkelijk zouden kunnen betalen. “En dat wilden wij niet. Wij hebben gekeken naar de gedachtegang van de foundation die belangrijk is”, aldus Nagessersing. Mede door fondsvorming is het zijn bedrijf gelukt voor 35 “kansarme” kinderen te betalen. De SVB heeft voor tien spelers betaald. Het voetbalorgaan maakte hierbij een selectie uit haar eigen jeugdcompetitie van alle bovengenoemde leeftijdsgroepen, “waarvan 1 meisje.” De overige 30 deelnemers ging via inschrijvingen.

Nagessersing erkent dat het inschrijfbedrag in deze tijd veel is. Echter is uit de verkregen middelen teruggegeven aan de gemeenschap. Normaal bestaat elke categorie uit 25 kinderen, maar de Real Madrid Foundation gaf als advies de U-14 groep groter te maken, “omdat zij volgend jaar niet meer mogen meedoen. Zij zijn dan te oud.” Uiteindelijk is besloten deze groep naar 34 te verruimen.

Evaluatie

Na dit traject zal er een evaluatie volgen. Volgens Nagessersing wil de Real Madrid Foundation minstens vier jaar met dit project doorgaan. Het doel hiervoor heeft voornamelijk te maken met de jonge talenten die vanaf de U-10 blijven doorstromen naar het U-14 niveau. “Zo een speler heeft dan verschillende trainingsfasen gehad.”
Nagessersing erkent echter dat alles valt en staat met de financiële situatie in Suriname. Er zijn echter reeds bedrijven bereid gevonden die geloof hebben in het project “wat wij hebben gepresenteerd. Als wij volgend jaar doorgaan willen wij andere kinderen de kans geven.” Hij is content dat zijn bedrijf met lokale partners het voor elkaar heeft kunnen krijgen dat de 35 kansarme kinderen aan dit project mochten meedoen.

keynews.sr

Share article

Latest articles