QN Sport+ Television N.V.

Regian Eersel is uit op tweede wereldtitel

‘Ik wil geschiedenis schrijven’

Tekst Marinio Balsemhof 

PARAMARIBO — “Ik wil geschiedenis schrijven. Ik kan de eerste Surinaamse vechter zijn met beide titels: kampioen One Championship Wereld kickboksen in de lichtgewichtklasse en wereldtitel One Championship Muay Thai lichtgewicht.” Dat zegt Regian Eersel. De eerste titel heeft hij al. Op 21 oktober treedt hij in Kuala Lumpur, Maleisië aan tegen Sinsamut Klinmee. Onze landgenoot is zich ervan bewust dat het een moeilijke wedstrijd wordt. “Hij is een toffe vechter die zijn laatste twee tegenstanders knock-out heeft geslagen”, zegt hij over Klinmee.

Beetje nerveus

Ook wijst de Surinaamse vechter erop dat zijn opponent een voordeel heeft omdat thaiboksen zijn sport is en uit Thailand komt. Eersel weet verder ook dat Klinmee een redelijk agressieve vechter is, die vooral op de counter vecht. Dit maakt hem een beetje nerveus, maar hij benadrukt wel dat het hem aan de andere kant ook aanmoedigt om beter zijn best te doen.

 

Als hij de Thai verslaat, zal dat een enorme prestatie voor hem zijn. “Dat betekent dat ik bij One Championship in Azië zowel de kickboks- als de thaibokstitel zal bezitten. Hiermee zal ik de geschiedenis ingaan als de eerste Surinamer die dat heeft gepresteerd bij One Championship”, benadrukt Eersel.

Hij deed dat eerder bij de Amerikaanse organisatie Lion Fight. Hij geeft ook het verschil tussen de twee sporten aan. Bij kickboksen mag je stoten, trappen, knieën gebruiken en de vechters mogen elkaar maar drie seconden vasthouden. Bij thaiboksen mogen zij zich zo lang vasthouden als zij willen en ze mogen hun ellebogen gebruiken. Hij geeft toe dat het soms verwarrend kan zijn om beide stijlen te beoefenen, maar door de jaren heen zijn de vechters meestal zodanig gefocust dat zij er geen last van hebben.

 

Vijftienjarige durfal

De 29-jarige Eersel woont al sinds hij vier jaar was in Nederland. Hij bracht zijn jeugd door in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Zijn liefde voor de vechtsport werd door de televisie aangewakkerd. “Als kleine jongen keek ik samen met mijn vader (Chango Eersel, red.) naar de K-1-wedstrijden in Japan. Ik vond het altijd fascinerend om de mensen te zien vechten. En ik zag ook Surinaamse vechters als Tyrone Spong, Remie Bojanski en Melvin Manhoef, dus dacht ik bij mezelf: ‘Dit wil ik proberen.’”

Als 15-jarige jongen stapte hij de school Sityodtong in Amsterdam, van de gebroeders Paul en Vincent Pengel, binnen en voelde zich meteen thuis. “Ik wil vechten”, zei hij aan de coaches die in de lach schoten om de manier waarop hij dat zei. Eersel voelde zich al bij het binnenstappen thuis. Hij was niet bang om al de vechters aan het werk te zien. Alleen een beetje nerveus, maar dat motiveerde hem nog meer.

Vastberaden als hij was, wist hij de coaches te overtuigen. Het bleek geen vergissing, want drie jaren later stapte Eersel de profwereld binnen. Hij kreeg al gauw de bijnaam The Immortal (de onsterfelijke). Het is hem sindsdien gelukt om zich te blijven handhaven. Hij staat momenteel onder contract bij One Championship, een professionele organisatie waar alles georganiseerd verloopt.

Gekozen voor Suriname

Eersel werd op 23-jarige leeftijd wereldkampioen Muay Thai. Twee jaren later werd hij wereldkampioen kickboksen. Hij is een agressieve vechter, die veel naar voren gaat en druk zet op zijn tegenstander. “Ik ben een werker.” Hij houdt niet van afwachten en kijken wat zijn tegenstander doet. “En daarom weet die meestal niet wat hem overkomt.”

 

DTSNV

Hij werd onder de Nederlandse vlag voor het eerst wereldkampioen. Hij vond dat de waardering hiervoor uitbleef en besloot om voortaan voor Suriname te vechten. “Los van mijn eigen kring, kreeg ik geen liefde vanuit Nederland. Vanwege het feit dat ik in Paramaribo ben geboren, heb ik toen besloten om voor Suriname te vechten.” Vaak als hij moet aantreden, vragen mensen waar Suriname ligt en dan moet hij het steeds uitleggen. “De liefde en support die ik vanuit daaruit krijg hebben ook bijgedragen tot mijn besluit”.

Maar ook in het buitenland krijgt hij ondersteuning en aandacht. “De waardering en de sfeer zijn altijd goed”, vertelt Eersel. Zo wordt hij vaak door fans opgewacht op de luchthaven of bij zijn hotel voor een handtekening of foto.

Dwtonline.com