Rel om teer in Amerikaanse honkbal

Het Amerikaanse honkbal verkeert in opperste staat van opwinding, nadat New York Yankees-pitcher Michael Pineda in de wedstrijd tegen Boston Red sox werd betrapt met teer in zijn nek. De truc van Pineda wordt gezien als een ernstig vergrijp tegen de regels van het spel.

Camera’s registreerden hoe Pineda een streep teer in zijn nek had aangebracht. Voor het werpen van de bal proberen pitchers zoveel mogelijk grip te krijgen op het leer, om aldus maximaal effect aan de bal te kunnen geven. Regel 8.02 van het reglement van de Major League Baseball (de profcompetitie van Noord-Amerika, red) verbiedt het gebruik van substanties als teer.

Tweede keer scheepsrecht

Op 10 april, tijdens een andere wedstrijd tegen de Red Sox, pikten de televisiecamera’s ook al een vreemde vlek op die Pineda op de palm van zijn hand had zitten. Destijds zagen de scheidsrechters het niet en werd er geen zaak van gemaakt.

Nu was de vlek in zijn nek zo duidelijk dat de coach van de Red Sox, John Farrell, om uitleg ging vragen bij scheidsrechter Gerry Davis. Die liep op zijn beurt naar de werpheuvel en controleerde Pineda. Davis ontdekte een plakkende substantie in Pineda’s nek en besloot direct hem uit te sluiten van verdere deelname aan de wedstrijd.

Boston wint, excuses Pineda

Door de uitsluiting van Pineda werden de Yankees gedwongen om een van de vervangende pitchers al vroeg in te brengen. Dat deed het spel van de Yankees geen goed. De Red Sox pakten een 5-1 overwinning in de strijd tussen de felle rivalen.

Pineda bood na de wedstrijd zijn excuus aan, maar meer dan dat kwam er niet uit: “Ik bied mijn excuses aan aan mijn ploeggenoten. Ik heb alle vervangende pitchers in de hoek gedreven met mijn actie en daar voel ik mij heel slecht door. Ik zal leren van deze stomme fout. Het zal niet nog eens gebeuren.”

NOS.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter