Roberto Gödeken: ‘Wedstrijdniveau Concacaf Caribbean Cup hoger’

door Stan Herewood

PARAMARIBO — Dat Robinhood, landskampioen van Suriname en winnaar van de Concacaf Caribbean Club Shield 2023, geen gemakkelijke kluif zou hebben aan de kampioen van de Dominicaanse Republiek, Cibao FC, was voorspelbaar. “De tegenstanders in de groepsfase van de Concacaf Caribbean Cup  zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken”, concludeert trainer Roberto Gödeken tegenover de Ware Tijd in een terugblik op de ontmoeting van donderdagavond waarbij de roodgroene formatie nipt met 1-0 won.

Gödeken: “Wij wisten dat de tegenstander de wedstrijd met een fel offensief zou beginnen om in elk geval een vroege voorsprong te nemen en vervolgens de snelle tegenaanvallen van Robinhood te neutraliseren. Daarin hadden wij voorzien en er is voor gezorgd dat Cibao niet achter de verdediging moest komen. Het heeft werkvoetbal gespeeld en was bijna niet te pakken.”

“Deze Robinhood-selectie heeft het bijzondere vermogen de rust te bewaren en van achteren uit de aanval op te bouwen, niet in paniek raken en de tegenstander ontmoedigen”

Echter, de trainer vindt dat Robinhood over het algemeen meer doelrijpe kansen heeft gehad en vaker achter de verdediging opdook. “De jongens werkten hard, maar echte scoringskansen kregen ze niet. Niemand heeft het in de hand. Geen trainer en ook geen speler. De ene keer kun je makkelijk scoren, een andere keer gaat dat moeizaam. Het hangt ook van de tegenstander en de wedstrijdsituatie af.” Hij stelt daarom dat als het eigen team niet scoort, het ervoor moet zorgen dat ook de tegenstander niet tot doelpunten komt.

Rust bewaren

De offensieve speelstijl  van Cibao in de beginfase gaf reden tot bezorgdheid. “Ik heb vaker deze speelwijze gezien en dan moet je ad rem reageren om de verdediging compact te houden. Dat hebben wij gedaan. Toen de tegenstander alles had ingezet om ons met haar snelle acties te overmeesteren en besefte dat ze stuitte op een vesting van verzet, trokken wij langzaam de wedstrijd naar ons toe. Ik heb het eerder gezegd: deze Robinhood-selectie heeft het bijzondere vermogen de rust te bewaren en van achteren uit de aanval op te bouwen, niet in paniek raken en de tegenstander ontmoedigen.”

Hij zegt dat er geen moment sprake is geweest van verslapping omdat Robinhood consequent heeft vastgehouden aan de speelwijze waaraan ze geloof hecht. Het wapen van Cibao was volgens de trainer om met kruisballen achter de verdediging te komen vanuit de vleugels. Toen die mogelijkheid werd verstoord, had de Dominicaanse club minder potentie.

tromoto nv

Omschakeling

Robinhood hield de organisatie in het team compact, waardoor het moeilijk was voor Cibao om tussen de linies te spelen, wat hun sterke kant is. “Zolang we de bal hadden, was het geen probleem. Op het moment dat we in balbezit kwamen waren we ‘levensgevaarlijk’ bij de omschakeling. Ik constateerde dat wanneer zij in balbezit waren, ze zodanig speelden dat er ruimte ontstond en daardoor konden wij bij snelle omschakeling voor de tegenaanvallen gevaarlijker worden. Bij die situaties ontstonden de kansen.”

Gödeken heeft goede kanten gezien bij het spel van de tegenstander. Hij noemt de explosiviteit, snelheid en het snel verplaatsen naar de ‘vijandige’ speelhelft in een hoog tempo. De coach stelt dat Robinhood de komende wedstrijden met compact spel de tegenstander moet uitschakelen, want elk doelpunt tegen levert problemen op in de strategie. “In de eindfase heeft Cibao twee snelle spelers ingezet, maar onze jongens hebben de snelheid uit het spel gehaald door te temporiseren.”

Volgens hem waren de bezoekers fysiek sterker. “Aan de andere kant ging de bal lekker rond en onze jongens gingen duels uit de weg.” Het was volgen de trainer een slijtageslag. Beide teams vertoonden naar het einde toe vermoeidheidsverschijnselen. Gelet op het niveau van de overige teams in de poule verwacht Gödeken dat zijn club een hardere noot te kraken zal hebben.

Robinhood speelt op 21 september uit tegen Dunbeholden, de runner-up van de National Premier League van Jamaica in 2022. Ook de partij tegen Harbour View, de Jamaicaanse kampioen van 2022, zes dagen later vindt plaats in het National Stadium in Kingston. Op 5 oktober is de Surinaamse kampioen gastheer van Atlético Pantoja van de Dominicaanse Republiek in het Franklin Essed Stadion.

Dwtonline.com

 

Share article

Latest articles