Rogers wint eerste Pyreneeënrit

De Australiër Michael Rogers (Tinkoff) heeft de zestiende rit in de Tour de France gewonnen. In de 237,5 kilometer lange eerste rit door de Pyreneeën achterhaalde hij op vijf kilometer van de meet medevluchter Cyril Gautier, waarna hij solo de finish in BagnÚres-de-Luchon bereikte.

Rogers zat met Tom-Jelte Slagter in een 21 man sterke kopgroep die na 71 kilometer ontstaan was. Die had twaalf minuten marge toen de Port de BalĂšs (HC) opdoemde, een 11,7 kilometer lange klim met de top op twintig kilometer van de finish en toen was al zeker dat de winnaar in de kopgroep zat. Thomas Voeckler werd tweede en Vasil Kirijenka derde.

Slagter in 21 man sterke kopgroep

Het peloton trok zich om elf uur in Carcassonne op gang voor de langste rit in deze Tour. De renners moesten in deze etappe vijf cols over, waaronder de Portet d’Aspet (2de categorie) en de Port de BalĂšs (HC).

Door waaiervorming brak het peloton in het begin van de koers in tweeën, maar het tweede peloton, met Joaquim Rodríguez, Peter Sagan, André Greipel, Richie Porte en Jurgen Van den Broeck, wist zich weer een weg naar voren te banen.

Na het tweede colletje (top op 71,5 kilometer) ontstond er een kopgroep van 21 man, met Tom-Jelte Slagter, Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Michael Albasini, Jan Bakelants, Ion Izaguirre, Rogers en Voeckler. De laatste won al twee keer eerder bij een aankomst in BagnĂšres-de-Luchon.

Winnaar bevindt zich in kopgroep

Belkin en Giant hadden geen renners in de kopgroep, die de top van de Aspet (nog 82 kilometer) 10.20 voor de meute rondde.

Met Kwiatkowski als bestgeklasseerde vluchter op ruim negentien minuten was er voor geletruidrager Vincenzo Nibali geen vuiltje aan de lucht. Zijn Astana-ploeg bepaalde het tempo in het peloton en dat deed het kalmpjes aan. De andere klassementsrenners hadden daar kennelijk vrede mee, met nog twee zware Pyreneeënetappes in het verschiet.

De koplopers bereikten de voet van de Port de BalĂšs (11,7 kilometer lang, gemiddelde stijging 7,7) 11.20 voor het peloton en daarmee was min of meer zeker dat de winnaar zich in de kopgroep bevond met na de top een afdaling van twintig kilometer.

‘Lau’ passeert ‘Bau’ in klassement

De kopgroep viel uiteen op de BalÚs en voorin, met nog tien kilometer te gaan, bleven Rogers, José Serpa, Kirijenka en het Europcar- duo Voeckler en Gautier over.

Gautier sprong weg, maar Rogers kwam op vijf kilometer van de meet langszij en ging erop en erover en bereikte solo de finish. Voeckler,die al twee keer gewonnen had in BagnĂšres-de-Luchon, eindigde nu als tweede.

Thibaut Pinot behoorde tot de winnaars van de dag. Hij viel aan op de BalĂšs, zag Bardet en Tejay van Garderen afhaken en verdrong zijn landgenoot van de derde plaats.

Kwiatkowki rukte van de negentiende plaats op naar de negende, net achter Laurens ten Dam. ‘Lau’ passeerde ‘Bau’ in het klassement. Bauke Mollema verloor drie minuten op de concurrentie en staat nu tiende.

nos.nl

Share article

Latest articles