Rogers wint etappe naar Zoncolan

Michael Rogers heeft de twintigste en voorlaatste rit in de Giro d’Italia gewonnen. De Australiër troefde in de etappe naar de top van de loodzware Monte Zoncolan 21 medevluchters af. De Colombiaan Nairo Quintana sloeg de aanvallen op zijn leiderstrui af en krijgt, ijs en weder dienende, zondag ook de laatste roze trui omgehangen.

Rogers was in de rit naar de top van de Zoncolan Franco Pellizotti en de door een supporter gehinderde Francesco Bongiorno de baas.

Het trio maakte aanvankelijk deel uit van een kopgroep van negentien renners, die na acht kilometer de benen had genomen. De groep, met Maarten Tjallingii (Belkin), Monfort (vijftiende), Cataldo (28ste) en Roche (34ste), begon met acht minuten marge aan de Zoncolan en al snel werd duidelijk dat de winnaar een van de vluchters zou worden.

Te enthousiaste fan

Een paar kilometer onder de top werd Bongiorno van de fiets geduwd door een al te enthousiaste supporter. De Italiaan, die samen met Rogers de rest van de groep gelost had, kwam even tot stilstand. Rogers pakte een tiental meters en de etappe was beslist. De voor Tinkoff-Saxo uitkomende Australiër kon ongehinderd naar zijn tweede ritzege fietsen. Later ging ook Pellizotti de ongelukkige Italiaan nog voorbij.

De klassementsrenners bleven op de Zoncolan (tien kilometer lang, gemiddeld 11,9 % steil en met een maximale stijging van 22%) lang bijeen. Dat kwam de Colombiaan Nairo Quintana goed uit, want aanvallen op zijn roze leiderstrui hadden niet al te veel om het lijf. Hij kwam samen met zijn grootste concurrent, zijn landgenoot Rigoberto Uran, over de streep. Zij finishten op bijna vijf minuten van de winnaar, maar ruim voor hun belagers. De Italiaan Fabio Aru mag zondag ook het podium op.

nos.nl

Related articles

Comments

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter