Roglic wint tijdrit en herovert rode leiderstrui Ronde van Spanje

Primoz Roglic heeft de leiderstrui in de Vuelta a Espa√Īa heroverd. De Sloveen was in de tijdrit 49 seconden sneller dan Richard Carapaz en mag woensdag, net als al eerder in deze ronde, de rode leiderstrui aantrekken.

Na de tijdrit staat de topdrie nog altijd dicht bij elkaar. Roglic heeft nu een voorsprong van 39 seconden op Carapaz, Hugh Carthy kijkt tegen een achterstand van 47 seconden aan. Wout Poels, die de elfde tijd neerzette in de tijdrit, blijft zesde in het algemeen klassement.

Het algemeen klassement na de dertiende etappe.

Uit de coronatests die maandag, op de tweede rustdag van de Ronde van Spanje waren afgenomen, bleek dat alle 151 renners negatief waren. Iedereen mocht dus aan de start verschijnen van de individuele tijdrit van ruim 33 kilometer. Het parcours van de race tegen de klok was overwegend vlak, maar op het eind moest er toch nog even serieus geklommen worden.

Fietswissel of niet?

De slotklim, met uitschieters naar stijgingspercentages van liefst 28, betekende hoofdbrekens voor de renners. Moet je aan het begin van de klim, in de speciaal ingerichte wisselzone, je tijdritfiets inwisselen voor een ‘gewone’ fiets of niet?

Alexander Edmondson koos ervoor om op zijn tijdritfiets bergop te fietsen en die keuze viel voor de Australi√ęr niet slecht uit. Op het tweede tussenpunt had hij nog niet de snelste tijd, maar op de slotklim maakte hij 38 seconden goed, wat hem bracht tot een tijd van ruim 48 minuten.

De tijd van Edmondson bleef lang staan als snelste, totdat Rémi Cavagna op het parcours verscheen. De Franse tijdritspecialist besloot wel te wisselen van fiets aan de voet van de klim en was bijna een minuut sneller dan Edmondson.

Rémi Cavagna komt over de finish van de Vuelta-tijdrit.

Nadat Nelson Oliveira onder de tijd van Cavagna was gedoken, rolden de favorieten voor het algemeen klassement één voor één van het startpodium af. De Portugees kon echter niet lang blijven zitten in de hotseat, omdat Barta tot ieders verbazing een snellere tijd neerzette.

Barta mocht lang hopen op de dagzege, maar de 24-jarige Amerikaan zag dat Roglic één seconde sneller was op de meet. Oliveira legde beslag op de derde plek.

 

 

Bron: NOS.nl

Share article

Latest articles