QN Sport+ Television N.V.

Ronaldo pakt records en worstelt zich met Portugal laat langs Hongarije

Titelverdediger Portugal is het EK voetbal begonnen met een 3-0 overwinning tegen Hongarije.

In een uitverkochte Puskas Arena in Boedapest hielden de Hongaren lang stand, maar in de laatste tien minuten wisten de Portugese sterren de fysiek spelende ploeg toch op de knieën te krijgen.

Onder toeziend oog van 67.000 toeschouwers maakte Cristiano Ronaldo zijn tiende en elfde doelpunt op een EK, waardoor hij Michel Platini voorbij is als topscorer aller tijden op een Europees kampioenschap.

Ronaldo begon bij Portugal in de basis. Daarmee vestigde de 36-jarige sterspeler bij het eerste fluitsignaal meteen al een record; hij is nu de eerste speler die aan vijf EK’s heeft meegedaan.

In de uitverkochte Puskas Arena in Boedapest werd het (niet al te uitbundige) Hongaarse volkslied uit volle borst meegezongen door de vele Hongaarse toeschouwers.

Met Premier League-blikvangers Ruben Dias, Bruno Fernandes, Diogo Jota en Bernardo Silva als ploeggenoten was Ronaldo niet de enige ster in het elftal van bondscoach Fernando Santos. Ook oud-Roda JC’er Danilo mocht beginnen bij Portugal.

In de basiself van Hongarije waren doelman Peter Gulácsi en verdediger Willi Orbán (beiden Leipzig) de bekendste namen.

Liverpool-aanvaller Jota kreeg na vijf minuten een eerste mogelijkheid nadat hij zich op de rand van de zestien knap vrij had gedraaid. Het harde schot van de Portugees belandde tegen de vuisten van de Hongaarse doelman Peter Gulácsi.

Onder aanmoediging van de 60.000 Hongaren in de Puskas Arena ontbrak het de fysiek spelende Hongaren niet aan vechtlust. De ploeg, die zich via de play-offs ten koste van IJsland had geplaatst voor het EK, kreeg na een half uur via aanvoerder Ádám Szalai de eerste kans van de wedstrijd. De spits van Mainz kopte de bal echter in de handen van doelman Patricio.

Cristiano Ronaldo na het missen van zijn eerste grote kans.

Voor Portugal was Jota daarna opnieuw dichtbij en vlak voor rust kreeg Ronaldo ook nog een enorme kans op de openingstreffer. Een harde voorzet belandde plotseling voor de voeten van de topscorer, maar oog in oog met de Hongaarse keeper werkte hij de bal hoog over.

Gesteund door de luidruchtige fans bleven de onverzettelijke Hongaren tot het rustsignaal op de been. Tot kansen leidde het thuisvoordeel echter niet. In de tweede helft kwam na een kopbal van de Portugees Pepe het duel wat meer in balans. Dat leverde aan beide kanten wat speldenprikjes op, waardoor het Hongaarse zelfvertrouwen groeide.

Toch geen feest

Tien minuten voor tijd ontplofte het stadion in Boedapest, toen invaller Szabolcs Schön de bal achter Rui Patrício schoot na een snelle uitval. De Hongaarse fans moesten hun feestje snel weer afbreken omdat Schön buitenspel stond toen hij werd weggestuurd.

Daarna kwam het toch nog goed voor de titelhouder. Want een paar minuten later werd het stil in de Puskas Arena, toen Portugal met een flinke dosis geluk op voorsprong kwam. Een voorzet kwam via een Hongaarse verdediger bij Raphaël Guerreiro terecht; zijn schot met buitenkant links verdween via het been van Orbán in de hoek.

Toen Orbán even later ook Rafa Silva in het strafschopgebied naar de grond trok, tekende Ronaldo via een strakke strafschop in de rechterhoek voor zijn tiende EK-treffer. In de blessuretijd maakte Ronaldo er met een intikker ook nog 3-0 van.

 

 

Bron:Nos.nl