Schippers bij laatste drie voor titel atlete van het jaar

Dafne Schippers behoort tot de drie finalisten voor de mondiale prijs atlete van het jaar 2014. De Nederlandse hoort bij een gala op 21 november in Monaco of ze de eretitel daadwerkelijk in de wacht heeft gesleept.

De internationale atletiekbond IAAF maakte vrijdag op de eigen website de drie finalisten bij de vrouwen en de mannen bekend.

Schippers wist al dat ze bij de tien kandidaten voor de prijs behoorde en in de afgelopen twee weken is het tiental teruggebracht naar een trio.De 22-jarige Utrechtse zal moeten afrekenen met kogelstootster Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en langeafstandsloopster Genzebe Dibaba uit Ethiopië.

Wereldrecords

Schippers, die afgelopen weekend in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe al werd gekroond tot Europees atlete van het jaar, won in augustus bij de EK in Zürich goud op de 100 en 200 meter.

Ze liep bovendien de beste Europese tijden van het jaar op beide afstanden (11,03 en 22,03) en verbeterde op vijf onderdelen (100 meter, 200 meter, zevenkamp, verspringen, 4×100 meter) een Nederlands record.

De 23-jarige Dibaba veroverde dit jaar goud op de 3000 meter bij de WK indoor. Ook verbeterde ze in februari in twee weken tijd drie wereldrecords indoor: op de 1500 meter, de 3000 meter en de incourante twee mijl.

Adams (30), tweevoudig olympisch kampioene, pakte in Sopot voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel indoor bij het kogelstoten. Ook was ze in de zomer de beste bij de Gemenebest Spelen, waar ze voor de 54e keer op rij een wedstrijd won.

Mannen

Bij de mannen zijn hoogspringer Mutaz Essa Barshim uit Qatar, de Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kipruto Kimetto en de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie genomineerd.

Dat betekent dat sprinter Justin Gatlin is afgevallen. Verschillende mensen binnen de atletiek waren gevallen over de kandidatuur van de Amerikaan omdat hij in het verleden twee keer een dopingschorsing moest uitzitten.

nu.nl

Share article

Latest articles