QN Sport+ Television N.V.

Sevilla en Real strijden in Cardiff om Supercup

uefa supercup

Uitgerekend op Brits grondgebied onderstrepen Real Madrid en FC Sevilla morgen de Spaanse dominantie in het Europese clubvoetbal. Champions League-winnaar Real Madrid en Europa League-winnaar FC Sevilla nemen het dinsdag in het stadion van Cardiff City tegen elkaar op in de strijd om de UEFA Supercup.

Uitgerekend op Brits grondgebied onderstrepen Real Madrid en FC Sevilla morgen de Spaanse dominantie in het Europese clubvoetbal. Champions League-winnaar Real Madrid en Europa League-winnaar FC Sevilla nemen het dinsdag in het stadion van Cardiff City tegen elkaar op in de strijd om de UEFA Supercup.

Met drie van de vier finalisten afkomstig uit Spanje maakte de Primera División vorig jaar de dienst uit in de Europese toernooien. Die andere topcompetitie, de Premier League, kwam er met alleen Chelsea in de halve finales even niet aan te pas.

Een van de oorzaken van de Spaanse dominantie is het ongecontroleerde uitgavenpatroon van de Spaanse clubs. In de kooplust die vorig jaar al leidde tot de pr-stunt met Gareth Bale – die voor 100 miljoen euro overkwam van Tottenham Hotspur – laat het Real van voorzitter Florentino Pérez zich niet hinderen door een schuld van ruim 500 miljoen euro. Ook andere Spaanse clubs steken zich diep in de schulden. De Champions League-finale tussen stadgenoten Real en Atlético Madrid werd gespeeld in de schaduw van ruim een miljard euro schuld. Ter vergelijking: de begroting van alle eredivisieclubs tezamen is zo’n 400 miljoen euro en clubs als HFC Haarlem en AGOVV gingen op een paar ton failliet.

Ook deze zomer gingen de scouts van Real weer op zoek naar de nieuwe sterren, al hoefden ze ditmaal niet veel verder te kijken dan Brazilië, toneel van het WK. Wereldkampioen Toni Kroos kwam over van Bayern München, terwijl de tot 2 maanden geleden vrij onbekende Costa Ricaanse doelman Keylor Navas werd weggekocht bij Levante. De Colombiaan James Rodríguez werd voor liefst 80 miljoen euro opgehaald in Monaco. Zij voegen zich bij de toch al indrukwekkende selectie met onder meer Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Angel Di Maria. Ook mede-gigant FC Barcelona haalde met Luis Suárez (80 miljoen euro) een opvallende WK-speler, die wordt toegevoegd aan de aanvalslinie met Lionel Messi en Neymar.

Tegen die begrotingen van ruim 500 miljoen euro kan Sevilla met zo’n 80 miljoen niet op. Dat is ook sportief te zien. Waar kampioen Atlético Madrid vorig seizoen 90 punten verzamelde, werd Sevilla 5de met beduidend minder punten: 63. Alleen Barcelona en Real Madrid (beide 87) konden aanhaken bij de koploper. De kloof met de andere ploegen waaronder nummer vier Athletic Bilbao (70 punten) is al jaren enorm.

Toch won Sevilla voor de derde keer in negen edities het tweede clubtoernooi van Europa. De ploeg weet daarmee wat het is om finales te spelen én te winnen. Kansloos is de ploeg dus niet in Cardiff, al zullen weinigen rekening houden met een tweede Supercup-zege van de Rojiblancos.

ad.nl