Sevilla gaat voor nieuw succes in Spaans onderonsje

Voor de vierde keer in de geschiedenis treffen twee clubs uit een en hetzelfde land elkaar in de strijd om de Europese Super Cup. Sevilla treedt dinsdagavond in Cardiff aan tegen Real Madrid met een positieve eigen ervaring in dergelijke onderonsjes.

In 2006 verraste Sevilla in Monaco Champions League-winnaar Barcelona, de sterrenploeg van de toenmalige coach Frank Rijkaard, met liefst 3-0. Het was het derde duel om de Europese Super Cup met opponenten uit één land. In het verleden waren er daarvoor twee Italiaanse onderonsjes geweest. In 1990 was AC Milan te sterk voor Sampdoria, terwijl de Italiaanse topclub drie jaar later werd verslagen door Parma.

Juist AC Milan zorgde ervoor dat de huidige winnaar van de Europa League in 2007 als verliezer van het veld ging. De succesvolle lichting van Sevilla onder trainer Juanda Ramos bleek niet opgewassen tegen de Italiaanse winnaar van de Champions League. In Monaco ging Rojiblancos met 3-1 ten onder.

 

Tomasz Rząsa in duel met Luís Figo in de wedstrijd om de Super Cup. Shinji Ono kijkt toe.
Tomasz Rząsa in duel met Luís Figo in de wedstrijd om de Super Cup. Shinji Ono kijkt toe.

Voor Real Madrid is het pas de vierde keer dat de club in actie komt in de strijd om de Super Cup. In de gouden jaren won De Koninklijke vijf keer op rij de Europa Cup I (1956, 1957, 1958, 1959, 1960). Echter, in die tijd bestond de confrontatie tussen de winnaar van de Europa Cup I en II nog niet. Die wedstrijd werd in januari 1973 voor het eerst gespeeld.

De Europese Super Cup werd in 1971 bedacht door de Nederlandse sportjournalist Anton Witkamp. In januari 1973 had Europa Cup I-winnaar Ajax de primeur na een zege over twee wedstrijden tegen Glasgow Rangers. Real Madrid speelde in 1998 pas voor het eerst de wedstrijd om de Cup. Zonder succes.

In Monaco was Chelsea met 1-0 te sterk, terwijl twee jaar later het Turkse Galatasaray met 2-1 won van de Spaanse topclub. In 2002 veroverde Real Madrid voor het eerst de Super Cup. In Stade Louis II was Feyenoord (3-1) niet opgewassen tegen de miljoenenploeg met Raúl, Luís Figo en Zinedine Zidane.

vi.nl

Share article

Latest articles